Fremtidens kaffe bliver, som du vil have den

Fremtidens kaffe er sort, dyr og af god kvalitet. Danskerne drikker mere og mere kaffe ude på cafeerne, og vi går ikke på kompromis. Vi vil have vores kaffe præcis, som vi kan lide den.

"Single brew" er blevet populært blandt kaffeentusiaster og på enkelte cafeer. Her brygger man én kop filterkaffe af gangen på et forvarmet filter.

Kaffeentusiasterne nørder med bønnerne

Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden. Hver dansker drikker i gennemsnit 3 til 4 kopper kaffe om dagen, viser tal fra Kaffebranchen. Men om kaffen skal være filterkaffe, pulverkaffe eller espresso ændrer sig stille og roligt. Kaffenørderne fører an, og de er for tiden på vej væk fra kaffe med mælk.

Vi bevæger os væk fra mælken

»Kaffe er i øjeblikket præget af back to basic. Det er bønnen, der er i fokus, og dem, der rodede meget med cappuccino og mønstre i skummet for få år siden, de står nu med deres Madam Blå og rister selv deres bønner. De bevæger sig væk fra mælken og drikker deres kaffe sort,« siger Henrik Frellsen formand for Kaffebrancheforeningen og direktør i Frellsenkaffe.

Hjemme er kaffen ikke bare længere kaffe

Selvom kaffenørderne skifter smag og kaffetendenserne ændrer sig, er det stadigvæk langt de fleste danskere, der drikker filterkaffe derhjemme. »Det gør de i dag, og det gør de også om 10 år,« siger Henrik Frellsen. Men kaffe bliver af bedre kvalitet, og vi stiller generelt krav til, at kaffe skal smage nøjagtig, som vi ønsker det.

»Den store bevægelse er, at vi stiller krav til vores kaffe. Vi vil have den lige, som vi vil have den. Mulighederne er blevet meget større i dag end tidligere, og vi kan vælge mellem alt fra selv at riste og male til den fuldautomatiske portionskaffe med 10 varianter i skuffen. Tidligere var kaffe en fællesskabsting, hvor vi delte en kande kaffe. Kaffe er stadigvæk en kulturbærer, og noget vi mødes over, men det bliver mere og mere individuelt, hvad vi drikker, og de personlige præferencer er i højsædet,« siger Henrik Frellsen.

På arbejdet forventer vi at kaffe er både god og gratis

»Prøv at lade være med at sørge for kaffe til dem, der arbejder. Så kommer der ramaskrig,« siger Henrik Frellsen, der fortæller, at danskerne er godt vant, når det kommer til kaffe på arbejdspladsen. For i Danmark er der kultur for, at kaffen på jobbet er gratis, hvilket er usædvanligt sammenlignet med andre europæiske lande.

»God kaffe er et eftertragtet personalegode. Der er en tendens til, at større arbejdspladser indretter cafeer, der enten er betjente, eller hvor man selv kan lave kaffen. Generelt er der altid drukket kvalitetskaffe i Danmark, men vi ser, at kaffen bliver bedre på arbejdspladsen med hele bønner i kaffemaskinen og af høj kvalitet,« siger Henrik Frellsen. 

Kaffen flytter hjemmefra og ud på cafeen og tankstationen

Sociolog og Fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen fortæller, at vi i fremtiden kommer til at drikke mere og mere kaffe uden for hjemmets vægge.

»Kaffen flytter hjemmefra, og der bliver generelt drukket mere kaffe ude. Til gengæld bliver der mere hjemligt i kaffebaren - med bløde møbler, billeder på væggene og sågar familieportrætter. Kaffeslabberasen derhjemme er aflyst, og vi oplever at selv forældremøderne er flyttet ud på cafeen,« siger Birthe Linddal Jeppesen, der har beskæftiget sig med fødevare- og kaffetendenser i en årrække.

Flere og flere går op i kaffe

Hun vurderer, at den almindelige dansker stadigvæk ikke går så meget op i kaffe, men at der er en forandring på vej - og at passionen for kaffe vil sprede sig i de kommende år. 

»Generelt kommer vi til at drikke mere avanceret kaffe, og dem, der drikker kvalitetskaffe ude, vil også drikke god kaffe hjemme,« siger Birthe Linddal Jeppesen.

Single brew er det  nye

Den tendens har Henrik Frellsen også lagt mærke til, han fortæller, hvordan ’single brew’ er blevet populært blandt kaffeentusiaster og på enkelte cafeer. Her brygger man én kop filterkaffe af gangen på et forvarmet filter.

»Filtermetoden til én kop kaffe er den største trend lige nu. Baristaerne laver et show ud af at lave én kop kaffe og det tager 4-5 minutter at lave den. Baristaerne er ved at udvikle sig og minder mere og mere om en sommelier (vintjener, red.),« siger Henrik Frellsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #kaffe