For lidt søvn er farligt

Alle mennesker har brug for søvn. Får du for lidt søvn, kan det gå ud over dit helbred. Poul Jørgen Jennum, professor og overlæge fra Dansk Center for Søvnmedicin, fortæller om døgnrytmer og faren ved for lidt søvn.

Sover du nok? Som voksen skal man sove mellem 7 og 8 timer hver nat.

Du skal sove 8 timer

‘Uden mad og drikke duer helten ikke’, lyder et gammelt mundheld, men uden søvn fungerer du heller ikke optimalt. Søvn er vigtig for en række processer i vores krop, da søvn hjælper os med at restituere. Man skal i gennemsnit sove 8 timer i løbet af et døgn, dog skal teenagere sove lidt mere og ældre lidt mindre.

Vi får for lidt

Ifølge Poul Jørgen Jennum, professor og overlæge fra Dansk Center for Søvnmedicin, får op mod en femtedel af den danske befolkning en times for lidt søvn hver nat.

Helbredskonsekvenserne er: øget risiko for overvægt, diabetes, hjertekarsygdomme, men også mentale problemer, som hukommelsesbesvær. Poul Jørgen Jennum forklarer:

»Søvnunderskud medfører metabole ændringer i din krop. Energiomsætningen under søvn gør, at man har mindre lyst til sukker, så hvis du får for lidt søvn, så får du lyst til at spise mere, og samtidigt forbrænder du mindre. Det betyder, at du har øget risiko for at blive overvægtig.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forskubbet døgnrytme

Selvom man gerne vil sove 8 timer, kan nogen have svært ved at falde i søvn tids nok til at få sit søvnbehov stillet, før vækkeuret ringer igen. Det kan skyldes, at man har rykket sin døgnrytme, så man først bliver træt senere på døgnet.

»Man kan risikere at forskubbe sin døgnrytme, hvis man udsætter sig selv for kraftig lys om aftenen og tager to kopper kaffe, inden man skal sove,« fortæller Poul Jørgen Jennum.

Derfor er det også en dårlig idé, at spille computer eller se TV-serier inden du skal sove, hvis du gerne vil kunne falde hurtigt i søvn. Lys forstyrrer nemlig hjernen, så den ikke producere melatonin, som får kroppen til at falde i søvn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ta’ cyklen på jobbet

Når du er kommet for sent i seng, men alligevel skal op næste morgen, er der to stimulanser, du kan udsætte din krop for, for at blive frisk igen.

»Man skal udsætte sig selv for maksimalt lys. Det gør man eksempelvis ved at cykle på arbejde. Kombinerer man sollys med motion, så får man de to stærkeste stimuli, vi kender. Så skal man undgå kaffe om aftenen, så man kan sove, for kaffe er også en stærk stimulans. Gem kaffen til morgenen i stedet for, så regulerer man sin døgnrytme på den stærkeste måde,« siger Poul Jørgen Jennum.

Giv os din kommentar her

Læs mere om