Findes der økologiske frisører?

Økologiske madvarer bliver tjekket og kontrolleret, men sådan er det ikke i de økologiske frisørsaloner. Der findes nemlig ingen officiel mærkningsordning. Samvirke forklarer dig, hvad begreber som økologisk frisør eller grøn frisør dækker over.

Det er på papiret let nok at kalde sig økologisk frisør, for der er ingen krav til sådan en betegnelse.

Ingen tjekker de økologiske frisører

Alle frisører kan kalde sig økologiske. Ingen kommer nemlig og tjekker, om du er særligt økologisk, for der findes ikke en beskrivelse af, hvad en økologisk frisør er, hvilke produkter frisøren må bruge, eller hvordan salonen skal indrettes.

Kort sagt: Der findes ingen krav – og derfor ingen retningslinjer for, hvad man skal gøre, eller hvordan man skal tage hensyn til miljø, allergi eller kunderne, for at kunne kalde sig økologisk frisør.

Økologi er ikke garanti mod skadelige stoffer

Økologisk shampoo kan du sagtens finde i butikkerne i dag, men ligesom med frisørerne er der ingen officielle krav til, hvad en økologisk shampoo er. I stedet tyer producenterne af shampoo, cremer og hårfarver til private mærkningsordninger.

Samvirke har skrevet om økologiske shampooer og øko-hudpleje her.

10 procent økologiske ingredienser. Så lidt skal der inden for nogle af mærkningsordningerne til, før man må kalde sit produkt økologisk.

Nogle af de økologiske frisører bryster sig af at bruge økologiske produkter. Men det er altså op til dig selv at vurderer, hvor økologiske du synes, produkterne er.

Samtidig er økologi ikke garanti mod allergifremkaldende stoffer. Mange økologiske produkter bruger eksempelvis æteriske olier som parfumestof. Æteriske olier kan være lige så allergifremkaldende som kunstige parfumestoffer.

Grønne frisører undgår skadelige stoffer

Er du på jagt efter en frisør, hvor risikoen for skadelige stoffer i shampooen eller hårfarven er mindst, kan du bede om at se de produkter, frisøren bruger. Er de mærket med Astma-Allergiforbundets Blå Krans, er risikoen for allergifarlige stoffer minimal.

Svanemærket kan du også kigge efter. Svanemærket garanterer, at produktet er blandt de bedste, når det gælder en række krav som miljøvenlighed og allergivenlighed. I svanemærkede hårprodukter må der ikke være ingredienser, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Grøn Salon-ordningen har sit udspring i København, hvor Energitjenesten hjalp saloner med at spare energi og undgå skadelig kemi i produkterne. I dag er ordningen udbredt til hele Norden. Grøn Salon-ordningen er en frivillig ordning, hvor frisørsalonen får et mærke, hvis de sænker energiforbruget og undgår en række skadelige stoffer i produkterne. De stoffer, der ikke må være i produkter i Grønne Saloner, er stoffer, der er særligt skadelige, hvilket dækker over, at de blandt andet er:

  • ekstremt allergifremkaldende 
  • hormonforstyrrende 
  • kræftfremkaldende

LINK: Læs listen over de forbrudte stoffer i de grønne saloner

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #natur, #hår og #frisure