Få salt på 6 nye og sunde måder

Soja, oliven, kapers eller ansjoser indeholder alle mindre natrium end bordsalt og smager af mere. Ernæringsekspert Christian Bitz viser her sammen med kokken Claus Holm nogle alternativer til salt.

Tang

Køb den samme noritang, som du køber til sushi. Rist det på brødristeren et minut. Put det i en kaffekværn, så tangen pulveriseres, eller smuldr den med fingrene. Pulveriseret, tørret tang bliver til et smukt grønt drys på æg, torsk eller laks. Du kan også bruge tang som salt i italienske brød, der æltes godt igennem i en køkkenmaskine eller med grydeske 15 minutter og hæver natten over. Eller put det i rugbrødsdejen i stedet for salt.

Grønne oliven

Køb grønne oliven uden sten. De skal tørres i ovnen 10-12 timer. Stil ovnen på varmluft. Temperaturen skal være 50-60 grader. Ovne er ikke ens, og oliven kan være i forskellige størrelser, så hold øje og prøv dig lidt frem. De tørrede oliven skal ligne mørkegrønne små bær, når de er færdige. Smagen bliver koncentreret salt, og de får lidt sødme af at blive tørret. Brug dem i kødsovsen til spaghetti bolognese, millionbøf, frikadellefars og farsbrød.

Ansjosfileter

Dem køber du i små høje glas, alternativt små flade dåser. Du tørrer ansjoserne ved først at lægge dem på køkkenrulle, hvor væden opsuges, bagefter tørrer du dem i ovn på et stykke bagepapir ved 70-80 grader i to timer. De kan nu opbevares i et lufttæt bæger og holde sig. Hak dem fint og brug dem i kødretter og fars, en teske er nok. Hvis du har det absolut dårligt med fiskesmagen i din fars, så pres en økologisk citron og tilsæt den sammen med de revne citronskaller og hakket persille.

Parmesanost

Riv selv parmesanost eller køb den færdigrevne. Den skal helst være fin som pulver for at bruges som saltalternativ. Parmesan kan erstatte salt i næsten alt. Det asiatiske og mellemøstlige køkken må være undtagelsen, så hold parmesanen væk fra din wok. Den har bedre af soja. Parmesan er fin til saucer især i pulveriseret form, ellers vil den indvirke på saucens struktur. Parmesan er også en meget fin saltkilde til rødt kød, kylling, pastaretter og brøddej.

Kapers

Køb de små syltede kapers i høje glas, ikke kapersbær med stilk. De små kapers ristes på en tør pande. Det tager cirka fem minutter. Bagefter kan du hakke dem fint med en kniv, støde dem i en morter eller give dem en tur i en kaffekværn. Ristede kapers får saltsmagen frem og virker samtidig smagsforstærkende i frikadellefars, kål, saucer. Prøv for eksempel at riste kapers og tilsætte dem til sidst, næste gang du vil lave persillesovs

Soja

Køb soja på flaske og brug det til at marinere kød og fisk. Du kan også bruge soja til dressinger til salat, også salater med korn og kerner. Til asiatiske retter er soja helt i top, men også til hvidkål og til frikadellefars og gryderetter. Soja kan være et mindre heldigt valg til retter inspireret af det franske eller italienske køkken, men prøv dig frem. Når du koger soja ind, bliver den meget salt. Det er værd at være opmærksom på i gryderetten. Smag den til efter indkogning.

Læs mere om