Er opvaskemaskinens salt dårlig for sølvtøjet?

Skal vi holde op med at bruge salt i opvaskemaskinen for at skåne sølvtøjet?

Det er som regel kalk, der farver sølvtøjet gråt, ikke salt. Hvis salt endelig er synderen, smager belægningen på sølvtøjet salt.

?

Vi har i 17 år maskinopvasket vores sølvtøj i middelhårdt vand ved Silkeborg. Nu er vi flyttet til Køge med sølvtøjet. Her er vandet hårdt, og saltforbruget er større end før. I Køge er sølvtøjet hurtigt blevet misfarvet.

Hvorfor tilsætter man natriumklorid til opvaskemaskiner? Får vandet en sjat saltvand, hver gang der tages vand ind? Hvad gør salt ved kalken? Kan man bare lade være med at tilsætte salt i opvaske-

maskinen?

Ebbe Foghsgaard, Køge

Svar fra Leif Skibsted

Løsningen er ikke at lade være med at tilsætte salt. Det er næppe saltet, der misfarver sølvtøjet i Køge, men snarere kalk.

Opvaskemaskiner kan indstilles til forskellig grad af hårdhed, og det kunne tyde på, at der faktisk er brug for mere salt. Når man har hårdt vand som i Køge, skal calciumioner fra opløst kalk fjernes fra vandet i opvaskemaskinen, ellers bliver bestik og service gråt af kalk, der fælder ud, når vandet bliver varmt under opvasken.

Opvaskevandet får ikke »en sjat saltvand«, men salt fjerner kalk fra vandet gennem ionbytning, hvor natrium­ioner fra salt erstatter calcium­ioner fra opløst kalk, så vandet bliver blødt.

Hvis dækslet til saltbeholderen er utæt, eller hvis opvaskemaskinen er indstillet til at frigive for meget salt i forhold til vandets hårdhed, kan bestik og service dog blive gråt af indtørret salt. Sådan en belægning smager ligefrem salt, det gør kalk ikke. 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om