Er morgenmad dagens vigtigste måltid?

Du har sikkert hørt, at det er vigtigt at spise morgenmad, men ifølge professor i ernæring, overlæge Arne Astrup og ernæringsekspert Per Brændgaard er der slet ikke grund til at tvinge krydderboller og havregrød indenbords, hvis du ikke er sulten.

Igennem mange år har det været en udbredt opfattelse, at morgenmaden spiller en vigtig rolle, når det kommer til at starte dagen på bedste vis - uden mad og drikke duer helten jo som bekendt ikke.

Morgenmad er ikke supermad

Igennem mange år har det været en udbredt opfattelse, at morgenmaden spiller en vigtig rolle, når det kommer til at starte dagen på bedste vis - uden mad og drikke duer helten jo som bekendt ikke. 

Men at morgenmaden skulle være vigtigere end dagens øvrige måltider er ifølge professor og leder af Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet Arne Astrup en myte. 

»Der er ingen dokumentation for, at det ene måltid er vigtigere end det andet,« konkluderer han. 

Arne Astrup påpeger dog, at man godt kan opleve at føle sig svækket, hvis ens krop har vænnet sig til at starte dagen med et måltid, man så pludselig springer over. 

Kroppen signalerer, når den er sulten

Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring, forklarer, at kroppen fra naturens side er udstyret med en række signalstoffer, der regulerer mæthed og sult - noget, som mange måske har glemt eller ikke tænker over til daglig.    

»Når man spiser efter sin sultfornemmelse, giver man kroppen næring på de tidspunkter, hvor den har mest brug for det. Det er som en benzinmåler i en bil; du vil jo ikke tanke en bil op, der allerede har en fuld benzintank,« siger han.

Han opfordrer derfor til at lytte til sin krop, inden man giver sig til at spise.

Tvangsmorgenmåltid er overspisning

Morgenmadsproducenternes markedsføring er ifølge Per Brændgaard årsagen til, at myten om det vigtige morgenmåltid er blevet en sejlivet én af slagsen. Men er du ikke sulten, når du sætter tænderne i cornflakesene eller krydderbollen, er der faktisk overspisning, påpeger han.

Rådet fra både ham og Arne Astrup er derfor simpelt: Har du absolut ingen appetit om morgenen, så skal du ikke tvinge noget i dig. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundt, #morgenmad, #myte og #mellemmåltider