Er madpakken en bakteriebombe?

Bliver madpakken dårlig af at ligge så længe i tasken? Winnie From Thesbøl svarer.
?

Er madpakken egentlig ikke en bakteriebombe? Jeg smører madpakken ved syv-tiden om morgenen, og så ligger den i tasken, hvor temperaturen er 20 grader eller mere, indtil frokost. Har man undersøgt noget med hensyn til bakterier?

Anne Marie Steenild, Borum

Svar fra Winnie From Thesbøl

Jeg går ud fra, at du tænker på sygdomsfremkaldende bakterier, når du bekymrer dig om madpakken. Mig bekendt er der ikke lavet undersøgelser over madpakkernes indhold af bakterier. De fleste daginstitutioner og skoler har køleskab til børnenes madpakker, men selv uden køleskab bliver mad smurt med frisk pålæg ikke sundhedsskadelig af at blive opbevaret fire timer i en skoletaske, hvor temperaturen er cirka 20 grader.  

En ganske almindelig dansk madpakke består ofte af rugbrød, evt. smurt med smør eller plantemargarine, og med forskelligt pålæg. Hverken brødet eller smørelsen udgør noget problem, men pålægget kan under opbevaring uden for køleskab udvikle mælkesyrebakterier, som gør det til en kedelig fornøjelse at spise. Det kan både lugtes og smages, og pålægget vil derfor ofte blive kasseret af barnet.

Forskellige typer af bakterier kan nemlig trives i pålægstyper som leverpostej, paté og forskelligt kødpålæg. Derfor er det vigtigt, at pålægget er frisk, når madpakken smøres. Med frisk menes anvendt inden for holdbarhedsperioden, som står på pakningen. Desuden skal man sikre sig ordentlig køkkenhygiejne, når madpakken smøres. 

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #madpakke og #holdbarhed