Er du introvert eller ekstrovert?

Han vil gerne være omgivet af mennesker og skal helst have telefonen tæt på. Hun bestiller altid plads i togets stillezone og foretrækker den dybe samtale. Mød en ekstrovert og en introvert, mød Andreas og Jeannette

Andreas er ekstrovert. Han henter sin energi i samværet med andre mennesker. Jeanette er introvert. Hun har brug for ro og tid i sit eget selskab for at lade batterierne op

Ok med gæster – bare ikke hele tiden

Huset i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København er i flere etager, og leder man efter Andreas Bering, er der størst sandsynlighed for, at man finder ham i stueetagen. Ofte i sofaen, der står ved vinduerne, for derfra kan han holde øje med, hvem der går forbi udenfor. Det kunne jo være godt selskab, han havde lyst til at byde indenfor. 

»Andreas har ingen problemer med, at vi ikke har fået hængt gardiner op endnu, for så kan han følge med i, hvad der sker ude på gaden. Jeg har det lige omvendt. Stod det til mig, var der gardiner for alle vinduer, og så opholdt vi os på øverste etage, når vi er færdige i køkkenet. Der er fred og ro, og ikke noget, der forstyrrer mine øjne eller ører. Der kan jeg få lov til bare at være mig selv. Alene eller sammen med dem, jeg holder mest af,« fortæller Jeannette Nyrup Bering. 

Hun har brug for ro

Jeannette Nyrup Bering og Andreas Bering er gift og har sønnen Valdemar. De arbejder i samme konsulent- og coachingfirma. Andreas er direktør, og Jeannette er seniorkonsulent. Men det vigtigste i forhold til denne artikel er, at han er ekstrovert, og hun er introvert. Det betyder, at de har forskellige personligheder: Han trives med mennesker omkring sig og har svært ved at slappe af i sit eget selskab. For hende er det lidt det modsatte. Det er ikke, fordi Jeannette ikke kan lide at have gæster.

Hun nyder i høj grad samværet med andre, men det skal helst være planlagt, så hun føler sig forberedt. Det er fint, at Andreas inviterer gæster hjem til et glas eller til at spise med, men sker det for ofte, så dræner det Jeannette for energi. 

Han falder nemt i snak

En episode i et S-tog viser forskellen på de to: De stiger ind i toget og sætter sig ned. Andreas begynder at tale, og Jeannette gør ham opmærksom på, at de har sat sig i stillezonen, og at de derfor ikke må snakke. 

»Det var så sjovt at se Andreas’ reaktion. »Må vi ikke snakke?« Han kunne næsten ikke trække vejret, og vi måtte gå med det samme. Han kunne slet ikke holde ud at være der,« fortæller Jeannette. 

»Jeg kunne da aldrig drømme om at bestille plads i en stillezone. Tænk ikke at kunne tale i telefon. Jeg taler altid i telefon, når jeg kører tog eller bil. Hvis jeg ikke må det, så føles det som et overgreb,« forklarer Andreas. 

Han er typen, der let falder i snak med fremmede, når han rejser eller er ude at handle. 

»Jeg får jo energi af dialogen med andre. Det værste er at være alene i sommerhuset. Det sker heldigvis sjældent, men hvad skal jeg lave? Jeg bryder mig ikke om det,« forklarer Andreas, der altid ved, hvor telefonen er. Og det er inden for rækkevidde. 

Hun nyder stilheden

Jeannette derimod bestiller altid plads i togets stillezone, og hun synes, det er fantastisk at være alene i sommerhuset. Hun nyder stilheden og føler, at havearbejdet er meditativ afslapning. 

»Hvis man prøver at ringe til Jeannette, når hun er i sommerhuset, så svarer hun ofte ikke. Enten fordi hun ikke lige ved, hvor telefonen er, eller fordi hun har sat den på lydløs, fordi hun ikke vil forstyrres,« siger Andreas. 

Da Samvirke møder parret i deres hjem, har de besøg af venner fra Fyn. Det er venner, Jeannette har kendt i mange år, og hun nyder, når de lægger vejen forbi Østerbro nogle dage hver sommer. Det giver mulighed for dybe samtaler og tid til at nyde hinandens selskab. 

»Jeannette har få, men gamle venskaber. Jeg har lettere ved at skabe nye kontakter, og jeg har ikke det samme krav om dybde som Jeannette. Jeg møder mennesker og lærer dem hurtigt at kende, mens det for Jeannette tager længere tid,« siger Andreas. 

Receptioner kan være svære for intorverte 

Ekstroverte mennesker som Andreas har let ved hurtigt at komme ind under huden på folk, de møder. De er direkte og opfattes ofte som meget ligetil og som mennesker, der mener, hvad de siger. Det skaber tryghed hos de mennesker, de møder. 

Introverte – som Jeannette – kan ikke på samme måde vade ind i folk. De har brug for at tænke, før de taler, og derfor opfattes de ikke som så umiddelbare som de ekstroverte. De introverte har det ofte også svært med smalltalk. Receptioner og andre sociale arrangementer med mange mennesker kan virke overvældende. Ligesom de ekstroverte sætter de pris på at være sammen med andre, men de foretrækker mindre selskaber med mennesker, de kender godt.  

Lyt til mig

For Jeanette er det vigtigt, at der er plads til at lytte til hinanden. Samtaler på tværs af bordet bryder hun sig ikke om. 

»Jeg vil gerne have lov til at tale færdig, mens resten af selskabet lytter til, hvad jeg siger. Når jeg er færdig, får du lov at tale, og jeg lytter. Det irriterer mig, når folk taler i munden på hinanden,« forklarer hun. 

Det er en af grundene til, at Jeannette vælger at bruge en weekend sammen med en god veninde hvert år, mens Andreas og sønnen Valdemar tager på far/søn-tur med hele Andreas’ store familie. På den måde får de begge lov til at gøre, hvad der passer dem bedst. Jeannette nyder nærheden med veninden, og Andreas får lov at slå sine folder sammen med en masse mennesker. Ordningen har dog mødt lidt modstand fra omgivelserne. 

»Som introvert skal man hele tiden forsvare sig. Folk synes ikke, det er mærkeligt, at jeg gerne vil være sammen med en masse mennesker, men det er næsten forkert, hvis man siger, at man ikke har lyst til det. Ingen synes, det er mærkeligt, at jeg tager med, men de spørger tit: »Er Jeannette syg? Hvorfor er hun ikke med?«« fortæller Andreas. 

Stor fest og mange gæster

Som ekstrovert menneske trives Andreas rigtig godt med mange mennesker omkring sig. Han har valgt at fejre sin 40-års fødselsdag med et åbent hus-arrangement, og han har inviteret mange venner og familie. 

»Jeg vil selvfølgelig rigtig gerne se alle dem, jeg har inviteret, men jeg er ikke så optaget af, hvem der kommer. Jeg er mere optaget af, at der kommer mange mennesker. Det er hyggeligt, for mængden giver dynamik. Jeg kan godt sidde sammen med tre andre, men det er sjovere at være flere.« 

Hvornår er det fyraften? 

I deres arbejde holder de begge foredrag og underviser. Og de er begge gode til det. Forskellen ses først, når undervisningen eller foredraget er slut, og det er tid til at netværke. For Andreas er det ikke en del af arbejdet. Det er bare hyggeligt at snuppe en øl med kursisterne og tale sammen. Jeannette derimod er på arbejde, indtil hun kommer hjem eller op på hotelværelset, hvor hun kan lukke døren og være sig selv. 

Med andre ord – Andreas får energi af at være sammen med mennesker, hvorimod det dræner Jeannette at være social for længe. Hun har brug for at trække sig tilbage og være alene, hvis hun skal være klar til at møde kursisterne dagen efter. 

Forskellen kan være en styrke 

At være to så forskellige mennesker under samme tag kan være udfordrende. For hvordan finder man et kompromis, begge kan leve med, når for eksempel ferien skal planlægges. Og hvordan kommer man overhovedet ud ad døren? 

»Jeg er sådan en, der ikke behøver at pakke ret meget, når vi skal på ferie. Det er bare ud ad døren og af sted. Jeannette derimod har skrevet lange lister, og det tager tid for hende at overveje, hvad hun skal have med. Det bliver jeg sindssyg af, så jeg har lært, at jeg simpelthen skal lave noget andet, mens det står på,« fortæller Andreas. 

Og Jeannette er bevidst om Andreas’ utålmodighed, der kan være et irritationsmoment for hende, fordi hun ikke får den tid, hun har brug for. 

»Men sådan vil det jo være resten af livet. Vi bliver nødt til at huske hinandens forskelligheder og sætte pris på dem. Også når det er svært. Andreas sørger for, at tempoet bliver sat op i forhold til, hvis jeg kun skulle tænke på mig selv. Jeg sørger til gengæld for dybden i de ting, vi laver,« siger Jeannette om fordelene ved parrets forskellighed.  

Kompromiset for årets sommerferie er blevet en tur til Grækenland. De skal bo for sig selv, men der er gode venner dernede, som de kan spise sammen med og hygge sig med.  

Se, hvad vi ellers skriver om: #psykologi og #samvær