Er det farligt at blive bidt af en hugorm?

Det er sommer og derfor også sæson for hugorme. Hvert år bider hugormen cirka 200 mennesker, og mange tror, at biddet er helt ufarligt. Det kan dog være farligt at blive bidt af en hugorm, og du bør altid søge lægehjælp, hvis du er blevet bidt.

Hugormebid er ikke ufarlige, så søg lægehjælp, hvis du er så uheldig at blive bidt.

Flere bliver bidt af hugorme

Hugormen trives i Danmark, men det har den ikke altid gjort. Derfor fredede man den og en række andre krybdyr i Danmark tilbage i 1981.

Det er naturligt at gå ud fra, at der er kommet flere hugorme siden fredningen, men det er svært at sige, hvor mange flere der er tale om, fordi der ikke er nogen sikker statistik.

Tal fra Sundhedsstyrelsen og Landspatientregisteret viser dog, at antallet af patienter, der har været indlagt med diagnosen hugormebid, har været stigende de sidste 10 år.

Det skal du gøre, hvis du bliver bidt af en hugorm

Selve biddet gør ikke særligt ondt. Det er først, når giften begynder at virke, og det ramte område svulmer op, at smerterne kommer. Hvis du skulle blive bidt, er det vigtigt at søge lægehjælp, også selv om du ikke synes, du har nogen bivirkninger, forklarer Birgitte Clemmesen With, der er biolog og ansat i Skov- og Naturstyrelsen.

»Bevæg dig så lidt som muligt, så giften ikke bliver spredt for meget rundt i kroppen, brug mobilen til at ringe efter hjælp og søg skadestue,« opfordrer hun.

Hun fortæller i samme åndedrag om en svensk mand, der blev bidt på en løbetur og tænkte, han bare ville løbe videre den sidste kilometer. Det var mere, end hans krop kunne klare, og han døde af det.

Sådan behandler man hugormebid

Ved voldsomme reaktioner er der forskellige former for behandling, og i de mest alvorlige og sjældne tilfælde er det nødvendigt at behandle med slangeserum. Men oftest behandler lægerne med kortison eller intravenøs væske.

Omkring 30 procent af alle hugormebid er tørbid. Det vil sige, at hugormen ikke har afgivet nogen gift ved biddet. Ifølge Birgitte Clemmesen With er det en af grundene til, at myten om, at hugormebid er helt ufarlige, er opstået.

Fakta om hugormen

  • Den lever af mus og firben, men den kan også snuppe en fugleunge.
  • Den ligger i dvale om vinteren, gerne i træstammer eller rævegrave.
  • Den var nogle steder i Danmark en del af husmandskosten.
  • Det er mest almindeligt, at hugormehannen er grå med zigzagstriber, mens hunnen er brun eller rødlig med mørkebrune tegninger.
  • Der findes også hugorme, der er helt sorte eller brune.
  • Det er som regel hunnen, der er længst.
  • Hvis du vil læse mere, kan du besøge skovognatur.dk, hvor der er artikler og information om hugormen.

Hugorme er særligt farlige for gravide

I Sverige har man set et par tragiske eksempler på gravide kvinder, der blev bidt af hugorme med det resultat, at fosteret døde. Derfor er det vigtigt, at gravide søger lægehjælp med det samme, også selv om de ikke har nogen symptomer.

Astmatikere og hjertepatienter er også udsatte

Hugormebid er mest farligt for astmatikere, personer med hjerteproblmer og børn. 5 ud af 6, der udvikler alvorlige forgiftninger, er børn under 6 år. Det hænger sammen med deres størrelse. Jo mindre du er, desto hurtigere spredes giften i kroppen. 

Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du har børn med i områder, hvor der kan være hugorme.

»Vis dem på forhånd billeder af hugorme. Du skal ikke overdramatisere farligheden, men lære dem at have respekt for dyret,« siger Birgitte Clemmesen With.

Lad hugormen være i fred, så bliver du nok ikke bidt

Det er især drenge og mænd, der kommer uheldigt fra mødet med hugormen, og det er der en naturlig forklaring på, fortæller Birgitte Clemmesen With. Faktisk bliver 5 ud af 6 drenge og mænd bidt i hånden, mens piger bliver bidt i anklen, når de er ude at gå tur eller leger i lyngen og sandet.

»Drengene er nogle pilfingre. De kan simpelthen ikke lade være med at samle hugormen op og lege med den,« siger biologen.

Birgitte Clemmesen With har sågar hørt historier om drenge, der har taget en hugorm med ind i bilen efter en gåtur, fordi de vil have den med hjem, og et enkelt tilfælde af en lige lovlig livagtig slangetæmmerleg.

Sådan undgår du hugormen

Efter en lang vinter i dvale er hugorme vilde med at ligge og sole sig i klitterne tæt på vandet eller slange sig i lyngen på de danske heder. De er særligt stærkt repræsenterede langs den jyske vestkyst og i Nordsjælland. Det vil sige på steder, hvor mennesker også er glade for at opholde sig om sommeren.

Hvis du bor i et område, hvor du ved, der er hugorme, behøver du ikke holde dig inden døre, du skal bare tage nogle forholdsregler, fortæller Birgitte Clemmesen With.

»Tramp godt til, når du er ude og gå, så du larmer. Så ved hugormen, at noget er på vej, og så smutter de som regel. Beskyt dine ben og fødder med gummistøvler mod bid,« siger biologen.

Du kan også medbringe en kæp til at rode op foran dig i vegetationen, hvis du går i højt græs.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #natur, #dyr og #sygdom