Er der flest vitaminer i rå saft?

Bevares vitaminerne bedst i rå eller kogt saft?
?

Vi har hvert år en lille diskussion i huset. Vi laver saft af havens bær, og min bedre halvdel sværger til rå saft med henvisning til vitaminindholdet, mens jeg mener at vide, at vitaminerne bedst bevares i en kogt saft. Hvad er rigtigt? Det ville være rart at kunne lukke 36 års tilbagevendende diskussion. 

Gert Träger, Odder

Svar fra Leif Skibsted

Hvis saft skal bruges her og nu, vil den rå saft være mest rig på C-vitamin, da kogning nogenlunde halverer indholdet af C-vitamin fra den friske frugt. Skal saften gemmes, er det en fordel med et opkog, da varmen ødelægger skadelige enzymer fra frugten og fjerner saftens ilt. Man bør huske, at rå saft fordærves lettere end den kogte og altid bør opbevares koldt. 

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vitaminer og #bær