dyr

Er brune æg sundere end hvide æg?

Brune ris er sundere end hvide ris. Brunt brød er sundere end hvidt brød. Men er brune æg også sundere end hvide æg? Gastronomisk iværksætter og højskoleforstander guider her til et godt æg.
æggebakke med skiftevis brune og hvide æg i

De brune æg ser måske mere appetitlige ud end de hvide. Læs her, om de er bedre.

Farven på skallen har ingen betydning

Der kan være nærliggende at tro, at brune æg er sundere end de hvide, fordi farven i så mange andre tilfælde har en betydning. Men sådan er det ikke denne gang.

”Forskellen på brune og hvide æg er udelukkende et spørgsmål om racen på hønen, og hverken smagsmæssigt eller sundhedsmæssigt er der grundlæggende forskel mellem racerne,” fortæller Lars Sonne-Hansen, der er forstander på Suhrs Højskole og underviser i faget Gastro.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Høns lægger ikke æg efter fjerfarven

Det er dog ikke helt så firkantet, at brune høns kun lægger brune æg, og hvide høns kun lægger hvide æg. 

”Nogle hvide høns kan faktisk godt lægge brune æg. Eller grønne eller blå for den sags skyld. De farverige ser vi desværre ikke i butikkerne, men hjemme i hobbyhønsegården er det ikke helt usædvanligt at se en Grünlægger, der lægger grønne æg eller måske en sydamerikansk race, Araucana, der lægger blå æg,” fortæller Lars Sonne-Hansen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Æggets kvalitet bestemmes af foderet

Kvaliteten af ægget står og falder med, hvad hønsene er fodret med, og måske også hvordan de har levet.

”Hvis hønsene fortrinsvis har fået soyaskrå, har æggene slet ikke samme smag, som hvis de fik et afvekslende, sundere foder. Jeg kan nærmest fra dag til dag smage på vores egne æg, om hønsene har fået rester fra den kantine, hvor min kone arbejder, eller om de har fået mange grønsagsrester her fra højskolen,” fortæller madunderviseren.

Sådan får du velsmagende æg

Hvis man vil have et feinschmecker-æg med masser af smag, er Lars Sonne-Hansens anbefaling klar:

”Så skal man enten selv holde høns i baghaven eller købe dem i en gårdbutik. Og heldigvis kan man nu købe gårdæg i flere og flere supermarkeder, selv om lovgivningen og bureaukratiet let kvæler mange af de små ægproducenter.”