Elsk rodfrugterne

Finsnit et lille stykke knoldselleri og spis det i små mængder i en lille rå salat med lidt olie citronsaft, salt og peber. Eller rist nogle store humpler knoldselleri med karry. Få inspiration, brug fantasien og eksperimenter med knoldsellerien, der er Trine Krebs yndlingsrodfrugt.

Knoldselleri er en herlig  klode

Jeg æælsker mad, siger Trine Krebs. Især elsker hun grøntsager, blandt grøntsagerne elsker hun rodfrugter og blandt rodfrugterne især knoldsellerien, denne herlige klode.

Trine Krebs er gastronomisk eventmager og iværksætter med firmaet Frugtformidlingen, som hun var med til at stifte i 2003. Hun har stået for mad-events og massemadlavning blandt børn og voksne i hele landet, hun har åbnet madmesser og konferencer, hun er kort sagt til stede, hvor kål, knolde og rødder spiller hovedroller, og mennesker mødes. Hun er formand for Landsforeningen Praktisk Økologi og gårdejer i Hornsherred sammen med sin mand, Jacob Ilskov, der er formand for det lokale fødevarefællesskab.

Knoldselleri har toner af nødder, sæbe og persille

»Bare duften, når kniven rammer en knoldselleri. Denne nøddeagtige vellugt, der fylder luften, og som stadig kan snuses i fingrene flere timer efter, du har lavet mad. Du sidder i sofaen længe efter og læser en bog og kan stadig mærke knoldselleriens toner af nødder, sæbe og persille. Jeg elsker det,« siger Trine Krebs.

Lad rodfrugterne simre og simre, mens smagen udvikler sig

Hun minder om, at man altid skal nærme sig den bastante rod med en stor kniv, begynd aldrig med en skrællekniv, både du og knolden dør af udmattelse, og nyd den så på 100 måder. Med karry for eksempel. Rist nogle store humpler med karry, tilsæt dem en gryde med kød og lad det simre og simre, mens smagen udvikler sig, foreslår Trine Krebs.

Prøv knoldselleri i en rå salat

»Jeg nyder også at finsnitte et lille stykke af den og spise den rå i små mænger i en lille rå salat. Lav ikke overvældende portioner. Så skal sellerien bare have lidt god olie, citronsaft, salt og peber. Snittet råt i wokretter er knoldsellerien også god, og i gule ærter, selvfølgelig. Og nogle gange skal man bare opdage glæden ved noget, der er så enkelt: Jeg står med en knoldselleri, den dufter godt, jeg rister den på panden, og det er helt fantastisk, at jeg kan få lov at spise så dejlig mad. Vi glemmer den eventyrlige forundring over hvordan noget kan se ud og dufte og smage,« siger Tine Krebs.

Rodfrugter er vinterens salaterstatning

Verdens bedste. Rodfrugter gør det let at komme igennem vinteren uden tomater, aubergine og knasende grønne salater, synes Trine Krebs. 

»Vi spiser slet ikke salat om vinteren, ikke for at være hellige, men det smager jo godt, det vi har, simreretterne og pizza med for eksempel pastinak skåret i helt tynde skiver. Rodfrugter kan man mose, stege og bage, det er så mangfoldigt, vi bliver ikke trætte af det, og savner du en aubergine til din wok? Hvad så med noget fintsnittet kålrabi?«

Nordens kulde er god for rodfrugter

Vi nordboere er heldige. Vi får de bedste rodfrugter, der kan opdrives. Rodfrugter trives nemlig godt i surt og køligt vejr, og vi har dygtige avlere og frøfolk, der står på spring for at udnytte rodfrugternes potentiale. Trine Krebs fortæller, at kokken og madskribenten Trine Hahnemanns kogebøger om nordiske råvarer til hverdagskøkkenet er udkommet i mindst 15 lande, og at Trine Hahnemann ofte i selskab med verdens blærede kokke er løbet med al opmærksomheden, fordi hun serverede rodfrugter. Der ligger en verden og venter på vores viden om rodfrugter, mener hun.

Forbrugerne holder sig til de rodfrugter, de kender

Rodfrugtsalget i Danmark går godt, vi spiser måske flere rodfrugter end nogensinde, efter at vi i 1980’erne med kokkene Søren Gerricke og Erwin Lauterbach som forbilleder begyndte at bage dem. Men vi forbrugere holder os til de sikre kort, butikkerne følger forbrugerne og tør ikke løbe for stor risiko. Selv om rodfrugtsalget går godt, har vi kun få sorter i handelen, og det er ærgerligt, mener Trine Krebs.

Vi kunne have mange flere slags rødbeder og jordskokker

»Vi kunne få jordskokker, der var blege eller røde, runde og aflange og med forskellig smag, og vi kunne have mange flere rødbeder og opretholde en høj biodiversitet, som gør grøntsagerne stærkere og stærkere. Jeg forstår godt, at de fleste, der skal lave mad, holder sig til de sikre kort, familien skal have noget at spise, og aftensmaden må ikke mislykkes, men konsekvensen er, at interessante grøntsager ryger ud af sortimentet. Vi eksperimenterer ikke nok.«

Snig flere rodfrugter ind i madlavningen

Vi kan blive lidt bedre til at øve os på det nye, mener Trine Krebs. Vi kan begynde indkøbsturen i grøntsagsafdelingen i stedet for ved køledisken og tage det nye, som appellerer til os og ser sjovt ud, selv om vi ikke har prøvet det før. Kig på nogle opskrifter og overvej, hvad der vil ske, hvis du sniger en rodfrugt med ind i ingredienslisten til opskriften, eller lad børnene eksperimentere.

»Vi kan sagtens slippe forsigtigheden og udvikle os. For eksempel er abonnementskasser med grøntsager blevet en succes. Jeg tror, at der er kommet en enorm parathed ud af de abonnementskasser. Vi  er parate til at eksperimentere mere, end vi måske umiddelbart tror og kan sagtens fortsætte ad den vej,« siger Trine Krebs.

Se, hvad vi ellers skriver om: #salat, #gulerødder, #rodfrugter, #simremad, #radiser og #aubergine