E-numre: Du gætter aldrig, hvor farvestofferne kommer fra

E-numrene 100-180 dækker over farvestoffer, som kan tilsættes madvarer. En del af farvestofferne er udvundet af naturlige kilder som sukker, lus og ædelmetal. Kig med i galleriet og bliv klogere på, hvor farvestofferne kommer fra.

Ingen farvestoffer i brød, men gerne i ost

I Danmark findes 41 godkendte farvestoffer, som må bruges i madvarer. Farvestofferne spænder over de harmløse, der kan være rødbedesaft, til farvestoffer, som er under mistanke for at gøre børn hyperaktive, nemlig de såkaldte azo-farver, som er kunstigt fremstillet. Samvirke har fundet en række af de naturlige farvestoffer og forklarer dig, hvor de stammer fra. 
 
Farvestoffer er godkendt til brug i en lang række fødevarer og forbudt at bruge i en lang række andre varer. Farvestoffer må bruges til eksempelvis slik, sodavand, kage, kaviar, saucer og marmelader. Basisfødevarer må derimod ikke indeholde farvestoffer. 

Derfor finder du ikke farver tilsat pasta, tomatsovs, brød, frugtjuicer og oste – dog er det tilladt at bruge gule og orange farvestoffer, hvis der er en god argumentation for at gøre det for at bevare den traditionelle farve. Derfor tilsættes farvestoffer til blandt andet cheddarost. 
 

Kilder: Fødevarestyrelsen, EFSA – European Food Safety Authority

Se, hvad vi ellers skriver om: #tilsætningsstoffer og #mad