Dyreinternatet huser hjemløse kæledyr indtil de får en ny familie

Hunde, katte, kanariefugle, rotter og andre midlertidigt hjemløse dyr overnatter i Rødovre og bliver luftet, underholdt og aet af frivillige, indtil et nyt hjem er klar til at tage imod.

Hunden Kenzo blev afleveret på dyreinternatet af to ældre damer, som havde fundet ham i et aflåst hønsehus. Han er bange for alle mænd, så dyreinternatets ansatte er ikke i tvivl om, at han er blevet behandlet dårligt. Nu venter han på at blive adopteret af en ny familie.

Bokseren Bobby har sat sig i Birgittes hjerte

»Stik ikke dine fingre ind til mig, og kig mig ikke i øjnene – det kan jeg ikke lide.« Sådan står der på papskiltet, som hænger på Bobbys bur. Han er syv år og bokserblanding. Bobby gør. Men da Birgitte Haagerup, som er frivillig på internatet, går ind i buret til ham, stilner det af. »Det er jo bare, fordi han er lidt ensom og usikker,« siger hun. 

Birgitte Haagerup giver Bobby sele på. Han trækker af sted med hende mod porten. Hun åbner bagsmækken, og Bobby springer ind. I dag skal han forkæles med en tur i skoven. »Han bliver nok nødt til at komme hjem og bo hos mig. Han har sat sig,« siger hun og peger på hjertet.

1500 dyr overnatter på internatet hvert år

Sygdom, mangel på plads og mistet interesse er de typiske grunde til at dyrenes ejere overlader dem til internatet. Politiet og Falck indleverer også ugentligt herreløse hunde og andre hittedyr. 

Hvert år får 1500 hunde, katte, fugle, kaniner og andre smådyr nye familier efter et ophold her på Danmarks største internat. Normalt går der 14 dages tid.  

Joan og Bendt giver en hånd med hver tirsdag

Et stort kryds fylder hver tirsdag i kalenderen hjemme hos Joan Refsgård, 65, og hendes mand, Bendt Refsgård, 69. Fra klokken 8 til 11.30 tager Joan sig af kattene, mens Bendt gør rent i hundeburene. 

»Det er sådan en hyggelig tirsdagsbeskæftigelse,« siger Bendt, og Joan tilføjer: »Man får en glæde, ved at dyrene er glade. Jeg kommer her lige så meget for min egen skyld.«

Passion for dyrene er vigtigst som frivillig

15-20 personer udgør den trofaste hjælperskare, der regelmæssigt kommer og giver en hånd. »Hvis man kan finde ud af at omgås dyrene, så er man velkommen,« siger Nina Amdi Carlsen, som er hundeadfærdsbehandler og formidlingsansvarlig på internatet. Hun tilføjer: 

»Her på internatet træner vi dyrene efter bløde metoder, så hvis man sværger til »den gamle, hårde skole«, er det her ikke stedet.«

En brugt hund er ikke en dårlig hund

»Vi vil gerne hjælpe en hund, som har haft en svær start. Og så vil vi gerne have en lidt ældre hund, der allerede er trænet, for vi har fire børn,« siger Line Lind Rasmussen. Nina Amdi Carlsen introducerer familien for Rex. Han er ung, frisk og meget godmodig. Derfor er han et godt bud på en hund til en familie med fire børn, for der vil være stress – og det skal hunden kunne klare.

»Han ser ud til at slappe helt af med jer,« siger Nina Amdi Carlsen, der står i hjørnet og betragter hunden og familien. Familien får en sele, så de kan gå en tur med Rex i området. 

Hund og herre skal matche

»Det er en af vores fineste opgaver at mathe hundene med den bedst mulige nye familie«. Hundens race, behov og temperament skal nemlig passe til de nye ejere. Derfor skal alle familiemedlemmer møde den nye hund, imens der er en hundetræner til stede. For så kan Nina iagttage kemien mellem dem og vurdere, om de passer godt sammen. På den måde forebygger man den uheldige situation, hvor hunden ender hos Dyreværnet igen.

Fem dage efter kommer Line Lind Rasmussen og sønnerne Oliver og Mikkel tilbage til internatet med resten af familien. De er blevet godkendt til at adoptere Rex. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #dyr og #kæledyr