Dyr er ikke mad - mød Danmarks bedste madblogger

Danmarks bedste madblogger Luna Krause elsker mad og livet, og den kærlighed deler hun med alle, der vil inspireres til at eksperimentere med mad uden dyr.

Hendes far, der gerne serverede kødretter for sine seks børn, sagde ofte, når lørdagskyllingen kom på bordet: »Nu får vi kylling i aften, så skal vi have bamse i morgen,« skriver Luna Krause på sin blog.

En madblogger

En madblogger er en person, der på sin hjemmeside bringer
opskrifter og skriver om mad. Hjemmesiderne  opdateres jævnligt med
korte tekster, hvor den nyeste ligger øverst. Der er som regel mulighed
for, at læserne kan kommentere de enkelte indlæg.

Jeg samler mine tanker på bloggen

Madbloggeren Månebarnet, der netop er blevet kåret til Danmarks bedste madblogger, har en meget personlig blog, hvor beretningen om hendes fars død, der gav hende respekt for livet og gjorde hende til veganer, står klos op og ned ad opskriften på whopper burger – vegan style og frikadeller med grønne linser og squash.

»Min blog startede egentlig bare med at være opskrifter. Men så udviklede den sig til et sted, hvor jeg samler mine tanker,« forklarer Luna Krause, også kendt som den veganske madblogger Månebarnet.
Det vigtigste for hende er at inspirere folk til at eksperimentere med madlavning, »og så skal man bare nyde, at det smager godt,« siger Luna Krause, der er 28 år og netop færdiguddannet pædagog.

Et lille køkken med store armbevægelser

»Min blog er ikke kun skrevet til en snæver klub af veganere. Den er også skrevet, så den kan inspirere altspisende mennesker til at eksperimentere med veganermad,« siger Luna Krause, der sidder barfodet i græsset foran sit lillebitte hus i Aarhus midtby. En veganer er en vegetar, der heller ikke spiser æg og mælkeprodukter.
Veganeren holder sig desuden fra ting, som dyr har skabt eller, som er
skabt af dyr – for eksempel honning  eller lædersko.

Bloggens farvestrålende billeder af velkomponeret mad fik mig til at tro, at Luna Krause står og tryller sine lækkerier frem i et stort landkøkken. Men nej, hele køkkenbordets fulde længde er 198 cm, og det er, når håndvasken er medregnet. Ovnen er på størrelse med to skotøjsæsker, og køkkenmaskinparken begrænser sig til to minihakkere, en elpisker fra 70’erne og en stavblender. Hun bor i et lille rækkehus, der tidligere har været en garage, og størrelsesforholdene er derefter. Og ud over at køkkenets faciliteter er en udfordring, så er veganerdiæten også blevet en kærkommen udfordring, der har fået hende til at eksperimentere i hjørnerne af den kulinariske verden.

And uden and

»Jeg har et mantra, der lyder, at alt kan laves vegansk. Så jeg tager alle udfordringer op. Og selvom jeg for eksempel aldrig har været specielt vild med kager, så er det pludselig en spændende udfordring – uha, hvad kan jeg bage vegansk?« siger Luna Krause, der har hentet det meste af sin viden om veganermad på hjemmesiden vegetarkontakt.dk, der er et mødested for vegetarer.
Hun har lavet veganske versioner af svensk pølseret, chili con carne og risalamande. Samt falsk fiskefilet, and uden and og kyllingesalat uden kylling.

At Luna Krause laver en del traditionel mad på vegansk, har provokeret nogle vegetarer og veganere, der ikke mener, det er comme il faut at lave makrelsalat uden makrel og kyllingesalat uden kylling. Samtidig møder hun også altspisende, der mener, de har patent på pølser og bøffer.
»Men der er jo ikke noget dyr, der hedder en pølse, frikadelle eller lasagne, så man kan jo lige så godt lave grøntsagspølser, som man kan lave kyllingepølser,« siger hun.

Hun føler ikke, hun begrænser sig selv, fordi hun ikke spiser kød eller anden mad, der kommer fra dyr, såsom honning, mælkeprodukter og æg.

»Jeg er meget begejstret for mad, men ting, der kommer fra dyr, ser jeg ikke som mad. Da jeg lukkede den sidste dør til et liv med døde dyr på tallerkenen, oplevede jeg med det samme, at der åbnede sig ti nye døre ind til et kulinarisk grønt køkken,« siger hun.

Fars død gav respekt for liv

Da Luna Krauses far døde som 50-årig, førte savnet og tabet hende til at vælge veganervejen.
»Den angst, jeg havde følt ved tanken om døden, blev som en helt naturlig konsekvens erstattet med kærlighed og respekt for liv. Det er en respekt for mit eget liv, for min fars liv og for naturens og særdeleshed dyrenes.«

Hendes far, der gerne serverede kødretter for sine seks børn, sagde ofte, når lørdagskyllingen kom på bordet:
»Nu får vi kylling i aften, så skal vi have bamse i morgen,« skriver Luna Krause på sin blog og fortsætter:

»Jeg lo meget af min fars kommentar om lørdagskyllingen, da jeg var barn og langt ind i mit voksenliv. Men jeg kan nu se, hvad det er for nogle mekanismer, der er på spil, og latteren er ophørt. Til gengæld føler jeg oprigtig glæde i mit sind ved tanken om den kærlighed, jeg føler til dyr,« siger Luna Krause og forklarer, hvordan hun får kærligheden til dyr tifold igen, når hun foreksempel får besøg af katten Yoku, der hopper ind ad hendes vindue om natten og lægger sig op i sengen og spinner.

Død på tallerkenen

Hun tror, mange af de altspisende, som hun kalder folk, der spiser kød, er uopmærksomme på, hvad det gør ved dem, at de dag ud og dag ind bliver konfronteret med døden på deres tallerken.

»Når man spiser kød, spiser man noget, der har været levende, man konfronteres med døden, men samtidig bliver vi nødt til at distancere os fra den,« siger Luna Krause og fortæller om en skandale på en amerikansk McDonald’s, hvor der lå et indbagt kyllingehoved blandt en portion kyllingenuggets.

Luna Krause flekser sin ene overarm og laver stærk mand-attitude, og så svarer hun:

»Nej, det er helt det modsatte af min logik. Jeg mener netop, den veganske livsstil er den sundeste, og jeg er overbevist om, at jeg vil leve længere og være sundere med vegansk mad, end hvis jeg var altspisende. Hvis jeg troede på, at kød er sundt for mig, ville jeg spise det. Jeg er ikke kun veganer, fordi jeg ikke vil slå dyr ihjel, men også fordi jeg mener, det er sundest for mig,« siger

Luna Krause og forklarer, at hun slipper for kolesterol og mættet animalsk fedt og til gengæld får masser af god næring fra grøntsager ved at leve efter en ve­gansk diæt.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vegetar