Dine gener afgør om du bliver tynd af at træne

Hvorfor kan din nabo spise kage hver dag uden at blive tyk? Og hvorfor bliver du ikke slank af at spise grøntsager og løbe? Forskere har fundet ud af, at det delvist er genetisk bestemt, hvilken effekt man får af at dyrke motion og spise sundt.

Hvis du er genetisk disponeret for at blive fed, får du mere ud af at træne, viser ny forskning.

Dine gener har magten

Der er stor forskel på, hvad vi hver især får ud af at løbe en tur eller spise et stykke kage. Er du en af dem, der ikke taber dig, selv om du spiser sundt og dyrker meget motion, så er det måske dine gener, der spiller dig et puds.

Ikke alle får store muskler af hård træning

»Hvis vi alle træner på samme måde, vil vi ikke alle sammen blive atleter, selv om vi træner hårdt. Det skyldes i høj grad, at vores genetiske sammensætninger er forskellige,« siger Tuomas Kilpeläinen til videnskab.dk. Han er postdoc på København Universitets Biomedicinske Institut.

FTO styrer dit vægttab

Det er en variant af genet FTO, der sandsynligvis afgør, hvor meget du får ud af at træne. Nogle skal kun træne ganske lidt, før de får en effekt, hvor andre skal træde noget kraftigere i pedalerne for at opleve et vægttab.

Alle får noget ud af at gå på diæt - men nogen må kæmpe mere end andre

»Alle mennesker vil have en respons, når de går på diæt og er fysisk aktive, men der er forskel på, hvor stor responsen er. På grund af bestemte genvariabler kan nogle mennesker have brug for større livsstilsændringer og en anden form for træning end andre,« siger Tuomas Kilpeläinen til videnskab.dk.

Individuel rådgivning - spis efter dine gener

Forskerne håber på, at læger fremover bedre vil kunne rådgive overvægtige og diabetikere om kost og motion. Ud fra deres genpulje vil de kunne rådgive den enkelte til, om de vil få bedst resultater af at går på diæt eller træne mere.

Se, hvad vi ellers skriver om: #motion, #slankekur, #vægt og #genetik