Det skal du vide om lopper i hjemmet

Lopper findes ofte i boliger med kæledyr, og er de små kryb først kommet indenfor, kan de være svære at slippe af med igen. Hold øje med dit kæledyr og vask dets tæpper ved 60 grader for at forebygge loppeangreb, råder skadedyrsbekæmper i AJ Skadedyrskontrol, John Mogensen.

Opdager du lopperne i tide, vil en loppekur i nogle tilfælde være nok til at klare problemet, men er de små springere talstærke, må du søge professionel hjælp.

Loppen har brug for et værtsdyr, men du kan sagtens blive bidt 

1,5-3 mm. Så små er de lopper, der oftest angriber hunde og katte i Danmark. Det lille insekt kaldes nærmere bestemt for katteloppen, og selvom navnet antyder andet, hopper den også gerne på hunde, kaniner, pindsvin og ræve. 

Får du uanmeldt besøg af katteloppen, kan du også selv risikere at blive bidt. Det gør ikke ondt, men du vil sjældent være i tvivl om, at du har lagt krop til den lille vampyrs bid, for huden vil i de fleste tilfælde blive irriteret og klø efterfølgende.

Katteloppen kan dog ikke overleve på dig, og den vil altid søge mod et firbenet værtsdyr.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dit kæledyr tager lopperne med hjem

Loppernes forkærlighed for hunde og katte gør, at det ofte er dine kæledyr, der hiver de ubudne gæster med hjem. 

Derfor er det en god idé jævnligt at tjekke din hund eller kat for lopper, hvis dit kæledyr har adgang til have og anden natur, hvor det nemt kan komme i kontakt med vilde, loppebefængte dyr som eksempelvis pindsvin.

Begynder dit kæledyr at klø sig meget, er det et sikkert tegn på, at lopperne har fundet vej til dyrets pels. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Loppeæg kan gå i dvale i revner og sprækker

Den største fare ved at få lopper i hjemmet er, hvis lopperne ender i revner mellem gulvbrædderne eller i langhårede tæpper. Her kan loppens bittesmå, næsten usynlige, æg nemlig ligge i dvale i helt op til to år.

På denne måde kan lopperne vende tilbage, bedst som du troede, at du var blevet dem kvit. Men du kan også være så uheldig, at tidligere firbenede beboere i din bolig har efterladt den usynlige fjende i revner og sprækker. Noget, du desværre først kan finde ud af, når du flytter ind.

Vær på forkant med lopperne 

Ifølge skadedyrsbekæmper i AJ Skadedyrskontrol, John Mogensen, er der kun få ting, man selv kan gøre for at forebygge et angreb af lopper. 

Foruden at holde et vågent øje med sit kæledyr råder han til, at man dagligt sørger for at holde hjemmet rent. Her er støvsugeren effektiv til at samle lopper, æg og larver op fra revner og sprækker.

Tæpperne i hundens eller kattens kurv bør vaskes jævnligt ved minimum 60 grader, og du kan sørge for at kæmme din hund eller kat med en loppekam.

Er du årvågen, og opdager du lopperne tidligt, vil en loppekur i nogle tilfælde være nok til at klare loppeproblemet. Men opdager du angrebet for sent, er det straks sværere at slippe for de blodsugende insekter, og så må du i værste fald have hjælp fra en professionel.