Derfor er gamle mænd så sure

Med alderen bliver kroppen slidt, og et hold forskere fra University College London i England med professor Andrew Steptoe i spidsen har fundet ud af, at slid på vores DNA er medvirkende til et iltert temperament.

Hvis du synes, at gamle mænd ofte er sure, så er der måske en god grund.

Der er noget om de gnavne, gamle mænd

I et forsøg med 333 sunde og raske mænd og kvinder i alderen 54 til 76 målte forskerne med professor Andrew Steptoe i spidsen først DNA-enderne kaldet telomere hos forsøgspersonerne. Derefter udsatte man dem for stressende opgaver, og forsøget viste, at stressen sad længere tid i kroppen hos de mænd, som havde kortere DNA-strenge.

Alle kvinderne og de mænd med længere telomere blev ganske vist også stressede af opgaven, men deres kroppe reagerede ikke på samme måde på de svære opgaver og heller ikke lige så længe.

Når stressen sidder længere i kroppen, har man lettere ved at hidse sig op. Forsøget viste, at de mænd med de korteste telomere - altså DNA-ender - var næsten 55 procent  mere fjendtlige og 10 procent mindre optimistiske end mænd med længere telomere.

Du kan modvirke det dårlige humør

Undersøgelsen påviste altså en sammenhæng mellem aldersbestemt nedslidning af DNA-ender og dårligt humør foruden højere blodtryk og andre symptomer på stress i kroppen.

Telomerene slides naturligt med alderen, men ved længerevarende sygdom og/eller indtag af for eksempel alkohol og ved rygning slides DNA-enderne hurtigere.

Dog er der også godt nyt, for du behøver ikke ende som en sur, gammel mand.

Ifølge professor Andrew Steptoe har flere studier vist, at man kan forebygge slid af sine telomere og muligvis endda forlænge allerede slidte med de råd, som vi allerede kender, om at leve et sundt liv. Sund kost, motion, en fornuftig vægt og øvelser i at tolerere stress og travlhed, for eksempel yoga og meditation, kan nemlig sløve sliddet og muligvis endda genopbygge DNA-enderne.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #hjernen, #alder, #vrede, #ældre og #genetik