Derfor er fede fisk er godt for blodet

Hjerteforeningens forskningschef, professor, overlæge Gorm B. Jensen forklarer, hvorfor det er vigtigt for hjertet at spise fisk – gerne fede fisk.

Alt i alt ser det ud til, at fisk, som man køber hos fiskehandleren, er sundere end fiskeolietabletter.

Fiskenes fedt indeholder omega3-fedtsyrer, der er godt for blodet

Fede fisk indeholder nogle fedtsyrer, der er anderledes end fedtsyrer fra for eksempel landbaserede dyr og planter. Det har stor betydning.

»Fiskenes fedt indeholder de såkaldte omega3-fedtsyrer, der ser ud til at have en gavnlig virkning på blodets fedtsyresammensætning. Den spiller en rolle for tilbøjeligheden til at danne aflejringer på indersiden af blodårerne og modvirker dermed dannelsen af blodpropper,« fortæller Hjerteforeningens forskningschef, professor, overlæge Gorm B. Jensen.

Friske fisk frem for fiskeolie

»Omega3-fedtsyrer er en kompleks størrelse, men alt i alt ser det ud til, at fisk, som man køber hos fiskehandleren, er sundere end fiskeolietabletter. Så fisk er godt. Fiskeolie er måske knap så godt,« fortæller han og fortsætter:

»Når man ser på store undersøgelser med mange deltagere, der sammenligner effekten af fiskeolie i forhold til for eksempel olivenolie, virker fiskeolien ikke bedre end olivenolien. Derimod er der mange befolkningsundersøgelser, der viser, at det at spise fisk er godt.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis gerne 350 g fisk om ugen

Hjerteforeningen anbefaler, at man spiser 350 g fisk om ugen – heraf 200 g fede fisk som for eksempel sild, laks makrel og hellefisk. 

350 gram fisk svarer til to hovedmåltider med fisk - eller et hovedmåltid samt fisk som pålæg næsten dagligt.  Til sammenligning er der 80 g fisk i en dåse makrel.

Læs mere om