Derfor bliver vi brune af solen

Mange elsker at ligge i solen og blive branket. Men selvom vi kalder det sådan, kommer farven ikke fra solen, men derimod fra vores egen krop.

Mange af os vil gerne være sommerbrune, men ved du egentlig, hvorfor du bliver det?

Den brune farve kommer indefra

Den brune farve, vi får, når vi opholder os meget i solen, kommer fra melanin. Melanin er ikke en celle, men et pigment, der dannes af pigmentcellerne (melanocytter) og sprøjtes ind i hudcellerne (keratinocytterne). Det er melanin, der beskytter vores hud mod de farlige UV-stråler, som kan trænge igennem overhuden og skade vores væv. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Melanin beskytter huden

Melanin danner vi i overhuden, altså hudens yderste lag, og pigmentet har den praktiske - og for mange danskere skønhedsmæssige - effekt, at den gør vores hud mørkere. Når huden er mørkere, trænger de farlige stråler fra solen ikke lige så let gennem huden, hvor den kan ødelægge vores arvemasse i læderhuden.

Melanin bremser helt op til 90 procent af strålerne, når den er aktiv, og er altså en temmelig god, men ikke fuldstændig skadesbekæmper. Den dækning opnår man dog kun, hvis melaninen dækker hele kroppen.

En gennemsnitlig sommersolbrunhed svarer kun til en solfaktor 2-3 og yder derfor stort set ingen beskyttelse mod solens skadelige stråler. Helt mørk hud svarer til sammenligning til en solfaktor på 5-6.

Derfor er det vigtigt at bruge solcreme, selvom du er brun - hvis du altså ikke kan dy dig for at ligge i solen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Derfor forsvinder farven igen

Huden, ja faktisk hele vores krop, fornyr sig konstant. Det betyder, at de brune pigmenter efterhånden forsvinder, når huden bliver fornyet. Det tager en måneds tid for overhuden at forny sig, og derfor forsvinder den brune farve fra solferien lige så stille med den gamle hud.

Kilde: Henrik Frank Lorentzen, overlæge på hudafdelingen på Aarhus Universitetshospital

Læs mere om