Den danske jordbærsæson begynder i april og slutter i december

Jorbærrene er rykket ind under glas og plastik. Derfor kan du nu få friske jordbær i april.

Se Samvirkes opskrift på pindeis med jordbær herunder

Jordbærsæsonen er trukket lang i begge ender

Duftende jordbær, fløde og strøsukker, lav aftensol på havebordet og ferie. Engang var danske jordbær ensbetydende med højsommer og hængekøje, men jordbærsæsonen er trukket lang i begge ender. I dag kan vi få danske jordbær fra april til december. 

Vi er i midten af april, og en bidende vind står rundt om det hvidpudsede stuehus fra 1917 i det vestsjællandske Eggeslevmagle. Indenfor i varmen bliver der budt på friskplukkede jordbær til kaffen. Jordbærrene er tidligt på færde, fordi de er dyrket i drivhus. Sorten hedder Elsanta og er udviklet i Holland. Bærrene er næsten så store som blommer, farven er i den lyse ende og nærmer sig postkasserød, smagen er sød. Sukker kan sagtens undværes.

Jordbær skal ikke være vingummisøde

»Vi synes, syren og sødmen balancerer fint. Jordbær må gerne være søde, men ikke vingummisøde, man skal kunne smage det syrlige,« siger Henriette Hunsballe, den ene del af ægteparret Hunsballe. 

I februar 2016 fik Henriette og Claus Hunsballe en pris for at gå forrest i moderniseringen af jordbærproduktion i Danmark. Siden 2008 har de afprøvet snesevis af sorter og eksperimenteret med dyrkningsmetoder inspireret af Holland. Det er i Holland, at den største jordbærekspertise findes, mener Henriette og Claus Hunsballe, der mindst hver 14. dag  i sæsonen har besøg af en hollandsk konsulent. Drivhusdyrkningen har lært dem mere om jordbær, end de nogensinde havde drømt om, mens de stadig udelukkende dyrkede jordbær på friland. Når planterne gror i et lukket miljø, kan man lettere påvirke dem og se reaktionen og mærke, hvordan sorterne er forskellige.

jorbær fra bunden

Jordbærtip

 

  • Smagen af de friske jorbær er bedst, hvis de har stuetemperatur? Så tag dem ud af køleskabet, en times tid før de skal på bordet. Hvis altså du opbevarer dine jordbær på køl.
  • Jordbær skal skylles i rigeligt med koldt vand? Læg dem for eksempel i et dørslag og dyp dem i en stor skål eller balje med rent vand. Vent med at skære blomsterne af til bagefter. Ellers suger jordbærrene vand til sig.

 

Først var kunderne skeptiske

Det begyndte i november 2007 efter et dårligt år med aggressive haglbyger, der smadrede gartneriets jordbær. Noget drastisk skulle ske. Hunsballe begyndte at samle regnvand i bassiner til vanding og investerede i et 10.000 kvadratmeter stort drivhus, hvor bærrene er skånet mod voldsom regn og kraftigt blæsevejr. De første drivhusjordbær fra gartneriet blev solgt i september 2008. Kunderne var skeptiske, fortæller Claus Hunsballe.

»Det var ikke jordbær, sagde folk det første år, når man mødte dem på gaden. Men den hører vi næsten ikke mere,« siger han.

Drivhuset byder på lune dage og kølige nætter

Jordbærrene fra drivhus ser rene og harmoniske ud på den forkælede måde. Ikke et sandkorn fra jorden eller en regndråbe har strejfet dem i deres drivhusmiljø, men de smager ikke anderledes end frilandsbærrene af samme sort, vi køber om sommeren. I drivhuset kan avlerne nemlig kopiere den danske sommer med dens lune dage og kølige nætter, og det er ud over mængden af solskin køligheden og langsom vækst, der betyder mest for smagen. Efterligningen af det kølige klima sker med elektronik, der styrer temperatur og luftfugtighed.  

grønne jordbaermennesker

Jordbærplukkerne har handsker på

Henriette Hunsballe byder på en vandring under glas i drivhuset, der blev bygget i 2007. Bier tumler rundt i luften, samler honning fra blomsterne og holder planterne fri for skadedyr. I drivhuset hænger de røde bær tungt fra potterne, der er sat op i plukkehøjde halvanden meter over gulvet. Jordbærrene plukkes hver formiddag og sættes direkte i bakker. De, der plukker, har handsker på, så de bakterier, vi alle har på hænderne, ikke skader bærrene. Arbejdet lettes af, at man ikke skal bøje sig ned, men kan plukke i øjenhøjde. Til de fyldte bakker skubber man en let vogn på skinner foran sig med plads til alle bakkerne i en række. 

Vi spiser stadig flest jordbær om sommeren

Vi går fra drivhuset ud i aprilkulingen og kommer igen i læ i et plastiktunnelhus, hvor drivhusjordbærrenes afløsere er på vej. Når mængden af drivhusjordbærrene begynder at falde midt i maj, så er det i tunnelhuset, plukningen topper indtil sidste halvdel af maj og begyndelsen af juni. Tunnelhuset minder om drivhuset, men glas er erstattet af plastikoverdækning. Her er endnu ingen blommestore røde bær, men massser af hvide blomster, der lyser fra planterne, små grønne jordbær på vej, planterne er en måned forsinkede i forhold til drivhuset. Midt på sommeren dyrker familien Hunsballe stadig jordbær på friland af sorten Sonata, og det er der, den største produktion er. Danskerne spiser stadig flest jordbær om sommeren. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #sukker, #sommermad, #jordbær, #desserter og #produktion