Dækker forsikringen dine nytårstømmermænd?

Moralske tømmermænd er der ingen forsikringsdækning for. Men hvad nu, hvis nytårsnat byder på andre miserer i hjemmet - hvordan er man så stillet? Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen guider gennem ulykkerne.

Hvis man kommer til at futte juledekorationen eller juletræet af, eller der opstår en brand på anden måde, vil man altid være dækket af sin brandforsikring - men der skal være tale om åben ild.

Ild og svidemærker

Hvis man kommer til at futte juledekorationen eller juletræet af, eller der opstår en brand på anden måde, vil man altid være dækket af sin brandforsikring - men der skal være tale om åben ild. Hvis der derimod opstår en såkaldt svideskade for eksempel på et bord, hvor et stearinlys er brændt ned, eller fordi et lys har stået for tæt op ad en væg og lavet sorte mærker, er der typisk ingen dækning.

Er det en af nytårsgæsterne, der af vanvare og utilsigtet er årsag til svideskaden, kan der være tale om en 'gæstebudsskade', og så kan det i givet fald være gæstens ansvarsforsikring, der træder til og dækker skaderne.

Fyrværkeri

Skader på ting kan blive dækket, når det drejer sig om en forsikret genstand. Hvis for eksempel en raket falder ned og laver skader på en bil, er det som udgangspunkt bilens kaskoforsikring, der dækker skaden. Hvis man ikke har en kaskoforsikring, er det bare ærgerligt.

Normalt vil man ikke i forbindelse med fyrværkeriskader inddrage en ansvarsforsikring, fordi det kan være svært at afgøre, hvor raketten kommer fra. Der kan også have været noget galt med raketten, og vinden kan pludselig vende, og så kan den, der fyrer raketten af, ikke drages til ansvar.

Hvis man kan udpege den person, der fyrede raketten af, og hvis vedkommende ikke  fulgte forskrifterne,  eller med andre ord handlede groft uagtsomt eller forsætligt,  vil ansvarsforsikringen blive tilsidesat. I stedet kan personen drages til ansvar og vil personligt hæfte for skaderne.

Hærværk

Hvis en eller anden har kastet et kanonslag i husets fastnaglede postkasse, vil skaden være dækket af husforsikringen. Det samme gælder tyveri af for eksempel havelågen eller hærværk mod gadedørslampen.

Beruselse

Det er en meget dårlig idé at tage bilen hjem nytårsnat i beruset tilstand: Hvis promillen er over 1.2, er det ikke kun voldsomt farligt, det kan også blive lidt af en udskrivning, hvis man kører galt. Der er i praksis nul dækning fra bilens kaskoforsikring.

Hvis man er stærkt beruset, og en raket eksploderer i hånden, kan det tænkes, at dækningen på den personlige ulykkesforsikring vil blive afvist med henvisning til grov uagtsomhed. Hvis man derimod står ved siden af en anden fulderik, der fyrer raketter af, og man får en i øjet, er det mindre relevant, at man selv er beruset, og da man ikke selv har handlet groft uagtsomt, vil ens egen ulykkesforsikring typisk dække skaderne.

Se, hvad vi ellers skriver om: #forsikring og #nytår