Computeren giver trætte øjne

Vi bruger mere og mere tid foran computeren, og vi får derfor problemer med tørre øjne og får svært ved at stille skarpt. Briller kan hjælpe, men ofte er en pause til øjet nok.
briller

Computerskærmen driller synet. En brille kan hjælpe, men ofte er det nok at give øjnene en pause.

Problem når vi kun ser på skærmen og ikke ud af vinduet

Vi motionerer og træner, så kroppen er i form og kan præstere mere. Veltrænede muskler giver sundhed, men vi forsømmer at træne vores øjne, efterhånden som computerskærme og fjernsyn tager mere og mere af vores tid hver dag.

Et fast blik på computerens skærm for at passe arbejdet eller hygge med facebook eller nyheder i fritiden betyder, at vores øjne kun sjældent kigger efter horisonter eller helt tæt på som krydsord i avisen.

Den stigende udbredelse af computere og tv-skærme betyder, at mange danskere begynder at mærke gener i form af tørre og irriterede øjne eller problemer med at fokusere. 

Skarpe facts

  • Mange over  40 år kan ikke læse det med småt. En læse-brille kan  ofte løse problemetKilde: Netdoktor.dk
  • En nyfødt ser utydeligt og uden farver. Når barnet er 6 år, er synet færdig-udvikletKilde: Værn om Synet

Netop den manglende variation, som øjet udsættes for, er et problem, mener Per Michael Larsen, der formand for Danmarks Optikerforening:

»Hvis man bruger den samme muskel hele tiden, bliver den træt og spænder. Forestil dig at holde en pose mel ud i strakt arm.

Du vil få kramper og må give op. Øjet er heller ikke beregnet til konstant at se de her 65 centimeter væk. Øjet skal se op, ned, langt og kort. Synet skal trænes,« siger Per Michael Larsen.

Er du falsk nærsynet?

I USA arbejder den amerikanske optikerforening med et begreb, der hedder »falsk nærsynethed«, og det mener den danske optikerformand også, at man begynder at se herhjemme.

Falsk nærsynethed viser sig ved, at øjet vænner sig til, at der skal være skarpt i en afstand på 50-70 centimeter fra øjnene, og så bliver det pludseligt et problem, hvis man skal stille skarpt på andre afstande: 

»Op til 20 procent af befolkningen får problemer med at slappe af i øjet, og den falske nærsynethed kan især ramme de helt unge. Typisk vil man jo behandle dem med briller, men det kan vise sig at være unødigt,« siger Per Michael Larsen. 

Computer giver muskelkramper i øjet

Rent fysiologisk er øjet kroppens kameralinse, og øjet fungerer som udgangspunkt lige godt, uanset om man skal se ned til strikketøjet, på computerskærmen eller er på havet og spejder efter land i horisonten, men får øjet kun input på én afstand, begynder det at blive en belastning, fortæller overlæge Carsten Edmund, der arbejder på øjenafdelingen på Glostrup Hospital og er en af Danmarks førende eksperter, når det gælder vores syn og den muskulatur, vi har i øjet.

Han mener ikke, at der findes »falsk nærsynethed«, men han har en anden forklaring på, at det bliver svært at fokusere på ting på afstand, når man har arbejdet længe ved computerskærmen: 

»Hvis man fokuserer meget på noget – for eksempel en computer – som er forholdsvis tæt på øjnene, skal man spænde meget i øjets linse, for at se skarpt.

Spænder man meget og længe, kan der opstå en spasme i linsen. Det svarer til en muskelkrampe, som man kan få, hvis man belaster en muskel for meget eller for længe.«

Alle kan rammes af problemer med nærindstillingsevnen og opleve, at det bliver svært at fokusere, når man ikke længere ser på skærmen.

Især kan de, der i forvejen har lidt problemer med at stille skarpt og måske bruger briller, opleve, at fokusering er svært i lidt tid efter, øjnene har set på computeren. Men evnen til at se klart kommer altid igen, fortæller Carsten Edmund. 

»Da vi alle var bønder og gik og så på roer, havde vi ikke samme behov for at se ting, der var tæt på.

I dag er det hele nærarbejde, og det kan have indflydelse på synet,« siger Carsten Edmund, der mener, at mange kan få lindret en del af generne ved at købe en billig brille med styrken +1, som skal bruges, når de arbejder ved computeren. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Blink lidt mere

Peder Wolkoff, der er professor i indeklima ved det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, har forsket i de ydre dele af vores øjne, og han peger på tørre og sviende øjne som nogle af de hyppigst forekommende symptomer, når man arbejder længe ved en computerskærm. Og generne opstår rent fysiologisk ved, at man blinker mindre, når man sidder ved en skærm:

»Foran skærmen blinker vi helt op til en tredjedel mindre end normalt, hvilket er paradoksalt, for det er ved skærmen, at man har brug for, at øjet blinker mere end normalt.

Når man blinker, fastholdes øjets fugtighed, og fugtigheden er vigtig, når det gælder om at opretholde en beskyttelse af øjet,« siger Peder Wolkoff. 

I øjet findes der forskellige kirtler, som producerer væske, der blandt andet hjælper tårevæsken med at danne et beskyttende lag for selve øjet: 

»Tårefilmen går efterhånden i stykker. Når det sker, oplever man dårligere synskvalitet,« forklarer Peder Wolkoff, der samtidig peger på, at det tørre  og varme indeklima på mange arbejdspladser bidrager til yderligere udtørring af øjnene, der giver den sviende og trætte fornemmelse. 

»Indeklimaet kan være meget velkontrolleret, og man får instinktivt lyst til at lukke øjet for at lindre udtørringen. Derfor er mange, små pauser vigtige, og man skal blinke godt igennem i løbet af en arbejdsdag,« fortæller Peder Wolkoff. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ingen problemer i ferien

I USA har man længe anerkendt diagnosen Computer Vision Syndrome, som er en række symptomer, der typisk viser sig efter lang tid ved computerskærmen.

En undersøgelse, som det amerikanske arbejdstilsyn (NIOSH) foretog for et par år siden, viste, at næsten 90 procent af de ansatte, der arbejder ved en skærm i mere end tre timer dagligt, oplever gener som hovedpine, tørre, irriterede øjne, uklart syn, problemer med at fokusere og smerter i musklerne i og omkring øjet. 

I Danmark er der ikke lavet en lignende undersøgelse, og overlæge Michael Larsen ved øjenafdelingen på Glostrup Hos­pital mener ikke, at der decideret kan tales om et »computersyn«, der har forringet vores øjne: 

»Når øjet er indstillet til at se på en skærm i timevis, laver vi ensidigt arbejde. Ingen trives med ensidigt arbejde, men får øjet en pause, har man slet ikke samme symptomer.

Når man ligger på stranden ved Middelhavet eller står og skuer udover Øresund fra sit sommerhus, oplever man sjældent problemer. Øjnene driller mindre, når man er på ferie,« siger Michael Larsen. 

Læs mere om