Børneorm er også for voksne

Det kan være voldsomt generende at have børneorm. De små, hvide orm klør som bare pokker, men børneorm rammer ikke kun børnene. Hele familien risikerer at få besøg, og problemet med børneorm er kæmpestort, siger fagchef og driftschef fra Statens Serum Institut.

Det vigtigste symptom er en voldsom kløe om aftenen og natten omkring endetarmsåbningen. For både børn og voksne kan det være svært at sove, hvis man er voldsomt generet af kløe. Ofte kan man se de små orm omkring endetarmsåbningen, og så er diagnosen klar. Fortæl børnene, at de ikke skal putte fingrene i munden og heller ikke spise bussemænd  .

Det klør som bare pokker

En børneorm er lille, almindelig og en meget smitsom parasit. Kun en halv centimeter lang, tynd som en sytråd, og så klør den ofte som bare pokker i endetarmens åbning. Ormen er udbredt over hele verden. Selv i Danmark, hvor indvoldsorm efterhånden er mere eller mindre udryddet, er infektion med børneorm stadig almindelig.

»Selv om parasitten ikke er sygdomsfremkaldende, er den et kæmpestort problem – overvejende blandt børn, men også hos voksne. Den er meget smitsom, og vi får mange henvendelser om børneorm her på Statens Serum Institut,« siger fagchef på afdelingen for bakterier, parasitter og svampe, Henrik Vedel Nielsen.

Sådan spotter du børneorm

• Det vigtigste symptom er en voldsom kløe om aftenen og natten omkring endetarmsåbningen. For både børn og voksne kan det være svært at sove, hvis man er voldsomt generet af kløe. Ofte kan man se de små orm omkring endetarmsåbningen, og så er diagnosen klar.

• Man kan også få bekræftet diagnosen ved at trykke et stykke tape mod huden omkring endetarmsåbningen for at få æggene til at sætte sig fast. Det kan gøres hos lægen, eller man kan selv medbringe tapen til lægen. Det er bedst, hvis prøven tages om natten eller om morgenen, før man går i bad  eller har været på toilettet og tørret sig bagi. Det kan være nødvendigt at tage prøven flere gange for at få ’fangst’.

Børnehavebørn er i højrisiko

På Statens Serum Institut har forskerne lavet et studie blandt københavnske børnehavebørn, der bekræfter, at problemet er udbredt.

»Vi har 5 gange i løbet af 1 år testet en udvalgt børnegruppe i daginstitutioner for en amøbe, som vi er rimeligt overbeviste om, kun bliver overført til mennesker af æg fra børneorm. Her kunne vi konstatere, at samtlige børn på et eller andet tidspunkt i løbet af året var bærere af amøben eller –  med andre ord – havde haft børneorm,« fortæller han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De små orme klør i området ved endetarmen

De voksne orme lever i tarmene, og om aftenen bevæger de sig ned mod endetarmsåbningen, hvor hunnerne lægger tusindvis af æg. De er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Når ormene bevæger sig i området omkring endetarmen, klør det så voldsomt, at det kan være svært at lade være med at klø igen.

 

Sådan behandler man børneorm

• Man kan behandle børneorm medicinsk med indholdsstoffet mebendazol – for eksempel præparatet Vermox. Det kan udrydde ormen, men behandlingen dræber kun de vokse orm og ikke æggene. Derfor skal behandlingen gives i alt 3 gange med 2 uger mellem hver behandling.

• Midlet skal som oftest gives til hele familien - også til dem, der ikke har symptomer - så man er sikker på, at ormen udryddes.

 

Sådan undgår du nye børneorm

• Sørg for at have kortklippede negle

• Brug neglebørsten flittigt

• Vask hænder grundigt mellem alle måltider og mellemmåltider

• Gå i bad hver dag

• Gør grundigt rent og vask sengetøj, håndklæder og undertøj ved høj temperatur

• Brug evt. håndsprit efter håndvask

• Fortæl børnene, at de ikke skal putte fingrene i munden og heller ikke spise bussemænd  

Nødvendigt for ormens cyklus, at vi spiser æggene

Set fra ormens synspunkt er det optimalt og nødvendigt for dens livscyklus, at vi klør igen. Når man klør sig i numsen, overføres de små æg til fingrene, og enten direkte eller indirekte risikerer æggene på et eller andet tidspunkt at havne i munden, og de små æg kommer ned i maven og tarmene, hvor de udklækkes og bliver til nye orme.

»Så hvis man bare klør sig bagi og ikke har en optimal håndhygiejne, kan man meget hurtigt smitte sig selv igen,« siger Henrik Vedel Nielsen.

 

Æg fra børneorm kan leve i fugtigt sengetøj og håndklæder

Fra man bliver smittet med æg, tager det 3 til 4 uger, før der er udviklet en voksen hun, der ’lægger’ æg.

Æg fra ormen kan leve i flere dage uden for kroppen, for eksempel i undertøj, et fugtigt håndklæde eller i sengetøjet. Derfra kan æggene kan overføres til hænder og madvarer og smitte andre.

»Hovedparten af de børn eller voksne, der har børneorm, har det formentlig kun i en kortere periode, og mange opdager aldrig, at de har det. I nogle familier ser man typisk, at 1 eller 2 personer har gener - måske igen og igen - men det betyder ikke, at de andre i familien ikke også kan være smittet. Derfor vil det som oftest også være hele familien, der skal i behandling for børneorm for at slippe af med dem,« siger Henrik Vedel Nielsen.