Børn er eksperter på skærmen

Legepladsen er blevet digital, og pennevennen er kommet på Facebook. Interview med familien Elmose og deres 3 mobilglade børn.

Dagmar på 9 år kan lide at tegne, Marius på 12 går til spejder, og 15-årige Emil skater med vennerne. Altså når de ikke lige har ansigtet dybt begravet i et spil på mobilen eller iPad’en

Dagmar lærer engelsk ved at spille

En lille alienlignende mand vralter af sted. Spiser et garnnøgle, scorer 10.000 point og vralter lystigt videre. En rutineret pegefinger dirigerer alienmanden op ad stiger, rundt om hjørner og ud over skrænter. Det er Dagmar Elmose på 9 år, der er dukkefører. Hun har lånt sin fars iPad til at spille Voodoo Friends. Hendes yndlingsspil for tiden. En besked dukker op på skærmen. Det er på engelsk. Dagmar trykker hurtigt beskeden væk, hun har forstået budskabet. 

»Jeg har ikke engelsk i skolen endnu, men min far har lært mig, hvad beskederne betyder. Og nu kan jeg genkende ordene, og så ved jeg, hvad jeg skal gøre,« fortæller Dagmar og giver alienmanden en paraply i hånden som faldskærm, inden hun sender ham ud over en skrænt.

Egen mobil som 10-årig

Dagmar Elmose har ikke sin egen mobil endnu. Det får hun først, når hun bliver 10 år. Hun glæder sig til at kunne sms’e med veninderne om stort og småt og selv lave legeaftaler. Der er allerede et par stykker i Dagmars klasse, der har fået en mobiltelefon, selvom der er en aftale forældrene imellem om, at de først skal have en, når de bliver 10 år. 

»Når hun begynder at gå i klub efter skole, vil vi gerne have, at hun kan sende en sms om, hvor hun er, og hvornår hun kommer hjem. Det giver os tryghed og hende mere frihed,« forklarer Ane Elmose. 

Ane og Kim Elmose er forældre til Dagmar og hendes to ældre brødre, Emil på 15 og Marius på 12 år. De har som mange andre forældre haft bekymringer, tvivlsspørgsmål og diskussioner med børnene omkring, hvordan og hvor meget de skal bruge mobilen.

Ingen mobiler under aftensmaden

Tal fra FDB Analyse viser, at 39 procent af danske forældre synes, at det er svært at vide, hvornår barnet skal have sin egen mobil. Næsten halvdelen af de 8-årige har egen mobil, mens det for de 10-årige gælder 96 procent. Analysen viser også, at 59 procent af danske forældre ingen regler har for børnenes brug af mobilen. En regel, som Ane og Kim Elmose forsøger at holde fast i, er, at der ikke skal tjekkes sms’er ved bordet. Når familien er samlet, skal man være til stede både fysisk og mentalt. For Ane Elmose er det vigtigt, at børnene lærer at abstrahere fra mobilen, når den bipper og kalder på deres opmærksomhed. Mobilen må ikke blive en fastgroet forlængelse af fingerspidserne. Kim Elmose har dog lidt svært ved at selv at overholde sin egen regel.

»Jeg har vænnet mig af med at tjekke mails på mobilen under aftensmaden. Det er ligesom, at man begynder at køre med cykelhjelm, når ens børn skal lære at cykle. Jeg ved jo godt, at børnene vil efterligne mig,« siger Kim Elmose, der til daglig arbejder med it og derfor selv er online og tilgængelig på mobilen det meste af tiden. 

Mobilen er til fællesskab og kommunikation

Emil Elmose er 15 år og går i 9. klasse. For ham er mobiltelefonen en måde at være social med kammeraterne på. De finder sjove videoer på YouTube og sender dem til hinanden over Facebook. 

»Jeg kunne nok godt overleve en måned uden mobilen. Men jeg ville savne ikke at kunne følge med i, hvad vennerne laver. Hvis jeg slet ikke havde en mobil, ville jeg være fuldstændig uden for fællesskabet,« siger Emil Elmose, der tjekker mobilen mange gange dagligt. Lige for at se, om der er en sms fra en kammerat eller nyheder fra vennekredsen på Facebook.

Det er okay at være online sammen med vennerne

Over aftensmaden skal mobilerne være uden for rækkevidde.

»Så skal vi sidde og høre på, hvad hinanden har lavet i løbet af dagen. Det er lidt hippieagtigt. Jeg vil jo gerne op på værelset igen, så jeg kan skype eller spille videre med vennerne,« siger Emil Elmose. Lillebror Marius Elmose på 12 år kan også mærke, at grænserne er anderledes, når han er sammen med familien, end når han er sammen med vennerne.

»Der er ikke noget uhøfligt i at tjekke mobilen, når man er sammen med vennerne. Men jeg kunne ikke finde på at tjekke mobilen, hvis jeg sidder og snakker med min farmor,« siger han. 

Familien Elmose spiller FIFA på Playstation


Er mor bare gammeldags og streng?

Ane Elmose kan godt genkende generationskløften, når det kommer til børnenes mobiler. Børnene har andre værdier og grænser, fordi de er vokset op med teknologien.

»Når vi er uenige, tænker jeg på, om jeg har min holdning, fordi jeg er vokset op i den tid, jeg er, og om jeg i virkeligheden bare er vildt urimelig,« siger Ane Elmose. Ifølge tal fra FDB Analyse har 17 procent af danske forældre ikke overblik over, hvad barnet bruger sin mobiltelefon til. Næsten hver tredje har da også prøvet at luske sig til at læse sms’er på barnets mobil.

Forældre er nervøse for, om børn bliver asociale stakler af at spille

Børn kan gemme sig på værelset i timevis med iPad, mobiltelefon eller computer klistret til fingrene. Mange forældre bliver irriterede, når trampolinen i haven eller bøgerne i reolen taber til det digitale legetøj. Hver tredje forælder til et barn med mobiltelefon ville foretrække, at barnet lagde et puslespil frem for at spille på mobilen. 

Ane Elmose genkender bekymringen: »Tidligere var jeg nervøs for, at de skulle blive små stakler, der kun levede i en virtuel verden uden venner og sociale kompetencer. Men nu kan jeg godt se, at det slet ikke er rigtigt. De er jo meget sociale med deres spil og mobiltelefoner,« siger Ane Elmose og forklarer, at det ikke er et sjældent syn, at der på drengeværelset sidder én ved computeren og tre venner rundt om, der følger intenst med.

Det er dårlig stil at melde afbud til et computerspil

»Jeg forestiller mig, at det er lidt ligesom, da jeg var barn og legede røver og soldater udenfor. Nu foregår det bare ved skærmen. Så længe de også får motion og frisk luft, føler jeg mig tryg ved det,« siger Ane Elmose, der er glad for, at hendes mand har en finger på pulsen og ved, hvad spillene indeholder, så hun ikke skal bekymre sig om, at drengene strangulerer zombier med guitarstrenge på skærmen. Kim Elmose synes, at det kan være svært at vide, hvor meget drengene skal have lov til at spille. Der er jo altid liiiige et vigtigt øjeblik på skærmen, når forældrene mener, at der skal slukkes. 

»At melde afbud til et spil online er lige så slemt som ikke at dukke op til en fodboldkamp i virkeligheden,« siger Kim Elmose. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #teknologi, #børn, #smartphone, #facebook og #mobiltelefon