Bliver man sulten af æbler?

Nogle mennesker oplever sult, efter de har spist et æble. Men forskning peger på, at med sit høje fiberindhold burde æblet virke mættende. Det er derimod frugtsyren i æblet, der giver svaret

Det er især de mere syrlige æbler, der har en tendens til at give fornemmelsen af sult, når man har spist det

Sulten er en individuel oplevelse

»Det er individuelt, hvorvidt man bliver sulten af at spise æbler,« siger ernæringsrådgiver Per Brændgaard fra SmaaSkridt.dk .

Nogle oplever, at de får en tomhedsfornemmelse i maven et stykke tid efter, at de har spist et æble. Men videnskabelige undersøgelser viser samtidig, at æbler har en stor mæthedsvirkning blandt andet på grund af kostfibre.

»Hvis man føler sig sulten efter at have spist et æble, så skyldes det frugtsyren. Måske oplever man, at det især er de syrlige æbler og ikke de søde, man bliver sulten af,« siger Per Brændgaard. Han fortæller, at frugtsyre er kendt for at stimulere appetitten.

Frugtsyre vækker appetitten

For eksempel får underernærede patienter energi-og proteindrikke, som er tilsat frugtsyre for at vække lysten til at spise.

Men det er svært at sige, hvorfor frugtsyren har denne virkning på os.

Sur eller sød?

De fleste danske æbler er hverken sure eller søde, men lige midt imellem. Det viser en undersøgelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Her har forskere gennem tre år undersøgt spisekvaliteten af 12 danske æblesorter.

Resultatet viser, at de fleste æblesorter, vi dyrker i Danmark, er harmoniske i smagen. Discovery, Elstar, Gråsten og Ingrid Marie er hverken sure eller søde. Gala og Gloster er søde sorter, mens Summerred og Holsteiner Cox er de sureste.

»Det mest sandsynlige er, at smagen af frugtsyre vækker sultcentrene i hjernen. Når hjernen bliver stimuleret med ét smagsindtryk, får man lyst til andre smagsnuancer og til at spise i det hele taget. Den syrlige smag kan derfor aktivere lysten til noget salt, bittert eller sødt. Det er måske årsagen til, at appetitvækkere tit er syrlige.

De vækker sanserne.« Men det er ikke kun æbler, der kan give en følelse af sult.

Ikke kun æbler

Citrusfrugter kan have samme virkning, fordi de også indeholder meget frugtsyre.

»Hvis man ikke bliver mæt af æbler, grape eller appelsiner, så kan det være en god idé at vælge en sød frugt i stedet. Bananer indeholder for eksempel meget lidt syre. Det er måske grunden til, at mange bliver mere mæt af bananer end andre frugter. Pærer indeholder heller ikke meget frugtsyre.« Ifølge Per Brændgaard handler det om at være opmærksom på, hvor mæt man bliver af æbler og citrusfugter. Især hvis man vil tabe sig.

»Æbler har et højt vandindhold og indeholder mange kost-fibre, og i de fleste tilfælde giver æbler stor mæthedsvirkning per kalorie, man spiser. I det store perspektiv kan man derfor sænke sit kalorieindtag, hvis man bliver mæt af æbler. Men hvis man bliver sulten af æbler, så risikerer man at spise for meget i sidste ende. For at undgå følelsen af sult fra æblerne kan man spise dem som en del af et hovedmåltid eller som dessert,« siger Per Brændgaard.

Se, hvad vi ellers skriver om: #frugt, #myte, #viden, #æbler og #sult