Bliv ven med din tallerken

Stress af, det er jo bare mad, siger Per Brændgaard, der har skrevet bogen: "Slank på et sekund."
per brændgaard

"Et sekund er nok til at vælge at gå en tur i stedet for at blive i sofaen," siger Per Brændgaard.

Overvægtige skal ikke skamme sig

Overvægtige skal ikke i skammekrogen, de skal i krammekrogen,« siger Per Brændgaard. Han kender overvægtiges trængsler og kvaler. Han har gennem sit arbejde som selvstændig ernæringsrådgiver hjulpet masser af mennesker med overvægt, derfor ved han, at de overvægtige mindst af alt har brug for følelser af skyld og skam. Desværre er det ofte den slags følelser, de er fyldt til randen med, og de tror, at det eneste, der hjælper, er en kur, der er streng og hård. Det skal jo gøre ondt for at blive godt, ikke? Det mener Per Brændgaard ikke. Strenge kure og indviklede madteorier fyldt med afsavn og forbudt mad giver madstress. Madstress fører i det lange løb til overvægt, siger han. 

»Du taber dig, mens du er på kuren. Bagefter tager du endnu mere på,« siger han.

5 slap-af-råd

 

  1. Smid dig bare foran tv’et, og nyd det. Fokuser på afslapningen. Spis ikke slik samtidig.
  2. Hvis du vil tabe dig, fordi du ikke kan passe dit tøj, så køb noget nyt, der passer.
  3. Hvis du hader at løbe, så gå en tur i stedet. Gang er den motionsform, der har den bedst dokumenterede virkning.
  4. Køb takeaway, hvis du hader at lave din mad selv.
  5. Hvis du har lyst til at spise sukker for at stresse af, så gør det, men vær bevidst om, hvad du gør, og sørg for at nyde det. Føl ikke skyld imens.

 

Slankekure giver stress

Mens de står på, lider du afsavn og ser kun frem til, at det hele skal blive overstået. Du taber dig og kan endelig slappe af, men nu kommer det svære: At holde vægten nede. Alt det, du har givet afkald på for at tabe dig, står derude og banker på, og det er stressende at blive ved med at se på sine undertrykte lyster som en fjende. Det store flertal af mennesker på kure giver på et tidspunkt efter for presset, og så vender kiloene tilbage.

Vælg i det sekund, du går forbi slikreolerne

Derfor har Per Brændgaard skrevet bogen: Slank på et sekund. Det lyder som en dårlig reklame, for hvem bevæger sig ned fra et BMI på mindst 30 på et sekund? Ingen, naturligvis. Men meningen er, at i stedet for at være spændt for en hård kur i 10 uger skal du kun vælge i det sekund, du går forbi slikreolerne i supermarkedet eller øser op derhjemme på din tallerken. 

Slip for planlægning

»Du skal give dig selv fri for at planlægge, hvad du må og ikke må. Et sekund er nok til at vælge en pose tørret frugt frem for en pose matadormix eller at gå en tur i stedet for at blive i sofaen. Det er en proces at være slank og ikke noget, der sker på 10 uger, hvor du undgår en bestemt type mad. Problemet med slankekure er, at de slutter, og livet fortsætter,« siger Per Brændgaard.

Dårlige erfaringer med slankekure

Han fortæller, at budskabet om at vælge i sekundet går mest rent ind hos kvinder, der er ude over den første ungdom og har prøvet virkningen af kur efter kur på deres krop. Deres erfaringer har givet dem en skepsis over for ugebladenes løfter om store vægttab efter 12 uger, 8 uger eller måske 14 dage.

Stenalderkost er useriøst

I bogen Slank på et sekund punkterer han en række madmyter om, at sukker, stivelse og kulhydrater er usunde. Modeteorier om stenalderkost og rawfood er useriøse, og i øvrigt gør de det alt for indviklet at spise.

»Vi har glemt, at mad egentlig bare er mad. Medierne er fyldt til randen med advarsler om mad, og hvad der kan ske, når vi spiser det forkerte,« siger han.

Mærk din sult og mæthed

I stedet skal vi bare spise, hvad vi plejer, stoppe, når vi ikke længere føler sult, og gerne gå en tur bagefter. Om vi tager på eller ej, handler kun om at forbrænde flere kalorier, end vi indtager.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Slank med almindelig mad

Per Brændgaard synes, at der har manglet en slankebog med opskrifter på almindelig mad, hvor man ikke ryger ud ad en tangent med højt protein eller en anden modekur. Derfor har han fået kokken Sara Gry Windelev til at skrive opskrifter på velsmagende mad af den slags, de fleste af os spiser. Du finder nogle af dem her på siderne. Selv laver Per Brændgaard aldrig mad, han vil hellere spise færdigmad og har ingen problemer med det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Laver ikke selv mad

»Jeg har ikke selv lavet mad, siden jeg serverede lasagne for min datter for cirka 10 år siden,« siger han.

Det er et mantra, at vi skal lave vores mad selv, og at hele kulturen falder fra hinanden, hvis vi ikke lærer vores børn at lave mad, men hvorfor? Der er jo ikke en tilsvarende bevægelse, der vil have os til at sy vores eget tøj eller reparere vores egen bil, mener Per Brændgaard.

Færdigmad er ok

»Hvis du i virkeligheden bare bliver stresset af at lave mad, kan du da lige så godt købe den færdig. Jeg synes selv, at madlavning er kedeligt. Derfor går jeg bare over til min lokale takeaway, hvor jeg kan købe salater og sandwich. Selv McDonald's har fået nøglehulsmærkede produkter i sortimentet. Jeg køber ind efter de samme overvejelser som alle andre, der gerne vil leve sundt med masser af grøntsager, fuldkorn og mad, der ikke er overhældt med fedt,« siger Per Brændgaard.

Gå en tur

Motion skal vi heller ikke stresse over, hvis vi lider, bare vi tænker på den næste løbetur, og har dårlig samvittighed, når vi springer den over. 

Dancewalking

»Jeg er tilhænger af at gå til bageren, gå til bussen og transportere dig selv med gang. Det er ikke motiverende at gå for at tabe sig, find hellere et andet formål. Selv er jeg begyndt at eksperimentere med Dancewalking, hvor jeg danser og hører musik samtidig. Især når det er mørkt. For folk kigger altså lidt mærkeligt.« •