Alkohol slår hårdere hos kvinder

Mindre muskler og mindre aktive enzymer i mavesækken gør kvinder mere følsomme over for alkohol.

Hvis en mand og en kvinde drikker samme mængde alkohol, vil kvinden som regel få en højere promille, også selv om manden og kvinden som udgangspunkt vejer det samme.

Kvinden får hurtigere end højere promille

Alkohol påvirker ikke mænd og kvinder med samme kraft. Hvis en mand og en kvinde drikker samme mængde alkohol, vil kvinden som regel få en højere promille, også selv om manden og kvinden som udgangspunkt vejer det samme. Det skyldes først og fremmest to ting:

Når man drikker øl, vin eller spiritus, vil alkoholen fordele sig i vandet i kroppen. Muskelmassen indeholder meget vand, og fordi mænd som regel har større muskler end kvinder, vil alkoholen fordele sig i cirka 70 pct. af deres kropsvægt, mens den kun vil fordele sig i cirka 60 pct. af kvinders vægt. Derfor bliver alkoholkoncentrationen højere hos kvinder.

Alkoholen nedbrydes hurtigere i mavesækken hos mænd

Derudover ser det ud til, at enzymerne i mavesækken er mere aktive hos mænd end hos kvinder - især når der er mad i maven. Det kan betyde, at op til 30 pct. af alkoholen bliver nedbrudt i mavesækken hos mænd og derfor aldrig når ud i blodet.

Promillerne er afgørende

Man måler koncentrationen af alkohol i blodet i promiller. En promille svarer stort set til et gram alkohol pr. kilo blod. En blodprøve vil give et meget nøjagtigt resultat.

Et noget mindre præcist billede af alkohol-promillen kan man få med et såkaldt alkometer, som man puster i. Et alkometer koster fra et par hundrede kroner.

Regn promillen ud

Man kan også regne sig frem til en tilnærmelsesvis alkohol-promille. Enten via forskellige hjemmesider eller med disse formler:
 
Kroppen forbrænder alkohol i et støt tempo. Man kan ikke selv gøre noget for at fremskynde forbrændingen. Som et slag på tasken, kan man regne med, at alkoholen i gennemsnit forbrændes med 0,15 promille pr. time.

Se, hvad vi ellers skriver om: #alkohol og #vægt