9 gode råd om snaps

Læs, før du sætter dig til jule- eller påskefrokosten. Brug de rigtige glas til den rigtige snaps, bid gerne snapsen over og prøv at erstatte ginen i en gin og tonic med snaps, og drik flyversjus - en klassiker fra Anden Verdenskrig.
to glas snaps hvor det ene fyldes af en grøn flaske

Akvavit smager fint til laks, makrel, stenbiderrogn og skaldyr.

1 Snaps er godt til fed mad

Der er en grund til, at silden skal svømme, når vi sidder ved frokostbordet med sildemaden og det duggede snapseglas. I Danmark har vi tradition for at hjælpe fordøjelsen på vej ved at tage en akvavit til de fede sild, de fede svinekødsretter og den stærke ost.

2 Kend forskel på snaps, brændevin og akvavit

Snaps er brændevin og akvavit er brændevin, men det er ikke al brændevin eller snaps, der må kaldes akvavit. EU vedtog i 1989 en forordning, hvori man fastlagde retningslinjer for, hvornår en akvavit kan kaldes en akvavit.

Ifølge forordningen skal akvavitten være fremstillet, så duft og smag primært stammer fra destillater af kommenfrø og/eller frø af dild. Der må ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være på minimum 37,5.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3 Drik snapsen til mad

Når man i Frankrig eller Italien skal spise meget fed mad, tager man ofte en grappa eller en anden brændevin, inden man går til bords, for at fremme fordøjelsen. Akvavit smager fint til for eksempel laks, makrel, stenbiderrogn og andre slags rogn og skaldyr, men også til retter tilsat olivenolie, rapsolie eller salater med olie-eddikemarinade.

Til en mere tung ret som hakkebøf med bløde løg er mørk snaps et godt modspil. Når man drikker akvavit sammen med mad, får man ofte en eksplosion af aromastoffer.

Tyg maden først, og drik akvavitten efterfølgende for at opnå det perfekte samspil af madens og akvavittens aromastoffer - hver for sig og i samspil.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4 Bid bare snapsen over

Det er helt tilladt og god skik at bide akvavitten over i stedet for at tømme glasset i en mundfuld. Der er god grund til at nippe til akvaviten og give sig god tid til at smage på den. Når den nydes i små nip, får man alle smagsnuancerne og aromatofferne med.

Den høje alkoholstyrke folder smagen ud i mundhulens 32 graders varme. En god akvavit er lige så kompleks som en whisky og skal nydes i alle sine nuancer. Akvavit kan i øvrigt også fortyndes med vand, uden at det går ud over aromaen.

5 Køl ikke al slags snaps ned

Det er skønt at drikke snaps af et glas med dug på, når snapsen er skænket iskold. Akvavittens aromaer bliver nedtonet, hvis de køles eller fryses ned.

Generelt kan de stærke, hvide snapse, der smager igennem af kommen, godt klare en tur i fryseren, mens gyldne akvavitter ofte har en mere nedtonet aroma og hellere skal nydes ved stuetemperatur.

6 Brug de rigtige glas

Valg af serveringsglas skal tilpasses aromaintensiteten i den enkelte akvavit. Det traditionelle spidsglas passer godt til akvavitter med høj aromaintensitet, hvorimod akvavitter med svagere intensitet, som typisk er de gyldne akvavitter, serveres bedst i tulipanformede glas.

Tulipanformede glas gør det muligt at slynge akvavitten og dermed øge frigivelsen af akvavittens aromastoffer.

7 Snapsen må gerne stå på bordet uden skruelåg

Du behøver ikke at skrue låget på snapsen, hver gang der er blevet skænket af den. Snapsen fordamper, men det sker så langsomt, at det ikke har nogen reel betydning, at snapsen står på bordet uden skruelåg på.

Derimod skal du ikke stille snapsen ind i skabet uden skruelåg på, for så vil den blive fortyndet, når alkoholen fordamper.

8 Begynd med den mildeste snaps

Som med vine bør man begynde frokosten med de letteste og mildeste typer akvavit med lavest alkoholindhold - og slutte med de kraftigere.

Det er svært at smage en sart dild-akvavit på 38 pct., lige efter at man har drukket en krydret, kraftig kommendomineret juleakvavit på 47 pct. eller efter en krydret Linie Jule Aquavit.

9 Brug resterne til en sjus

Når låget er skruet godt på, og snapsen er stillet ind i et mørkt skab, kan den holde sig længe. Julesnapsen kan gemmes til påskefrokosten eller måske endda til næste jul. Men du kan også bruge snapseresterne til en sjus.

Flyversjussen, der består af citronsodavand og snaps, er en god gammel snapsekending. Den siges at stamme fra tiden efter Anden Verdenskrig, da engelske militærpiloter kom til Danmark. I mangel på gin blandede de engelske piloter en flyversjus af rød Aalborg og citronsodavand.

Prøv med isterninger i bunden af et glas, hæld snaps på, og fyld op med grape- eller citronvand. Du kan også bruge snaps i madlavningen. Herunder finder du opskrifter fra Samvirke på mad med snaps.

Kilder: Forsknings- og udviklingschef Lars Kragelund, Arcus A/S, køkkenchef og kok Boris Buono, Casa Magnifica, tidl. bl. a. Noma og Krogs Fiskerestaurant.