8 gode råd til at aflevere dit barn i institution

Det er hårdt for både forældre og barn, når afskeden er svær. Vis dit barn, at du kender pædagogerne, og vær kærlig og tydelig, når du siger farvel. Sådan lyder nogle af rådene fra sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen og børneforsker Erik Sigsgaard.
Forældre må aldrig snige sig væk fra deres børn. Det gør børnene utrygge.

Forældre må aldrig snige sig væk fra deres børn. Det gør børnene utrygge. Forældre skal sige farvel, så barnet ved, at mor eller far er gået. Og så skal børnene lære, at forældrene kommer igen.

1: At vænne sig til et nyt sted tager tid

Når barnet skal starte i dagpleje eller vuggestue, skal der være god tid til at vænne barnet til det nye sted. Dermed bliver den første afsked nemmere. Sådan lyder et af rådene i en ny bog “Ha’ en god dag, skat!”, som er skrevet af sundhedsplejerske Helen Lyng-Hansen og børneforsker Erik Sigsgaard.
Forfatterne råder også til, at man besøger institutionen sammen med barnet flere gange i månederne op til, at barnet skal starte. Sørg for, at du som voksen taler med de andre børn og pædagoger, så du viser, at du også kan lide at være det nye sted.

2: Sådan øver du afskeden

Øv barnet i at sige goddag og farvel, inden barnet begynder i institution. Når du skal gå hjemmefra, så vær tydelig og sig farvel og vink og fortæl barnet, at du kommer igen. På den måde kan I øve at sige farvel derhjemme og bruge de samme farvel-ritualer, når barnet skal i institution.

Fortæl altid dit barn, når du går, og hvornår du kommer tilbage. Barnet må ikke få fornemmelsen af, at du uvarslet kan forsvinde, da det kan give barnet angst for at miste.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Vågne selv og langsomme morgener

Det er rarest for barnet at vågne selv, men hvis du skal vække dit barn, så gør det langsomt og blidt. Åbn døren til værelset, træk gardinerne fra, rumster rundt og lad barnet vågne langsomt. Det vil give en bedre start på dagen. Det giver ro på og færre konflikter senere.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4: At følge dit barn i stedet for at aflevere

Børn skal følges ind i en ny verden, når de skal fra hjemmet og ind i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven. Små børn har svært ved at skifte situation, fordi deres hjerne er umoden, og derfor har børn brug for ekstra omsorg, når de skal fra en situation til en anden.

»Mange institutioner har fokus på selvhjulpenhed, og det kan smitte af på dig som forælder, så du tror, at I skal træne med flyverdragt og velcrobånd, hver gang I skal ud ad døren. Om morgenen er det vigtigere at prioritere, at I kommer godt af sted, og at dit barn får så meget omsorg, nærvær og hjælp, som det har brug for. Du kan støtte dit barn i at øve sig på andre tidspunkter – nemlig, når I begge to er veloplagte, og der er god tid,« står der i bogen “Ha’ en god dag, skat!”.

5: En ting med hjemmefra giver god overgang fra hjem til institution

For nogle børn bliver det nemmere forlade hjemmet og tage i institution, hvis de får lov til at tage en ting med hjemmefra, som de kan have i deres garderobe i institutionen. Det kan være en bamse, et billede af mor og far eller noget andet trygt. Tingen kan fungere som et mentalt transportmiddel, så barnet kommer fra den ene til den anden verden.

Det kan også gøre turen til institutionen sjovere, hvis dit barn selv kan køre på løbecykel, eller I har tid til at lege fange- eller hoppelege på vej til institutionen.

6: Vis dit barn, at du kender og kan lide pædagogerne

Når I kommer ind i børnehaven, dagplejen eller vuggestuen, er det vigtigt, at du som forælder viser, at du godt kan lide stedet, børnene og de voksne. Det får dit barn til at føle sig trygt, hvis du taler med pædagogerne og viser, at du har tillid til de voksne.

7: Vær kærlig og tydelig

Det kan være en svær balance at finde ud af, hvor længe du skal blive i institutionen om morgenen, før du går. Dit barn skal mærke, at du har tid til at sige farvel. Men samtidig skal du heller ikke blive så længe, at barnet fornemmer, at du har svært ved at gå. Følg din mavefornemmelse og spørg eventuelt pædagogerne, hvad de oplever fungerer bedst.

Det er tit et godt tidspunkt at gå på, når dit barn er gået i gang med en leg eller sidder hos en voksen. Giv et kys og et kram og sig, at du eller en anden kommer og hente barnet, og så af sted. I får sikkert hurtigt udviklet jeres eget lille farvelritual.

8: Sig altid farvel

Selvom dit barn har travlt med at lege, så snart han eller hun kommer ind i institutionen, og ikke ænser dig, er det vigtigt, at du tydeligt siger farvel, så barnet ved, at du er gået. Der er ingen grund til at kræve af barnet, at det siger farvel til dig. Børn er forskellige, og ikke alle har brug for et farvelritual.