7 myter om mikrobølgeovne

Mikrobølgeovne gør ikke maden farlig, og mikrobølgeovne har ikke været forbudt i det norske sundhedsvæsen og heller ikke i det gamle Sovjet. Få de mest fortalte myter om farlige mikrobølgeovne aflivet her.

Mikrobølgeovnen ødelægger ikke antioxidanterne i grøntsagerne.

Myte 1: Mikrobølgeovnen har været forbudt i det norske sundhedsvæsen.

Myten er usand. Nordmænd i og uden for sundhedsvæsenet har aldrig forbudt mikrobølgeovnen. Men norske aviser har moret sig med at omtale den danske myte om det norske sundhedsvæsen og mikrobølgeovnene.

Myte 2: Modermælkens antistoffer bliver ødelagt, når modermælk opvarmes i mikrobølgeovnen.

Myten er usand. Mikrobølger ødelægger ikke modermælks antistoffer mere end andre former for opvarmning til over 70 grader.

Myte 3: Mikrobølgeovnen spejlvender madens proteiner, så maden bliver farlig.

Myten er usand. Mikrobølgeovne kan ikke spejlvende proteiner, så de bliver farlige.

Myte 4: Man kan få kræft af at spise mad fra mikrobølgeovne.

Myten er usand. Energi fra mikrobølger kan ikke overføres via mad til mennesker og give for eksempel kræft.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Myte 5: Grøntsagernes antioxidanter nedbrydes, når mad tilberedes i mikrobølgeovnen.

Myten er usand. Nogle antioxidanter som flavonoider omdannes, men det er til stoffer, der stadig er antioxidanter.

Myte 6: Det kan være farligt at opholde sig i nærheden af en mikrobølgeovn, der er i brug.

Myten er usand. Stråler fra mikrobølgeovnen kan ikke trænge ud og ramme dig, mens du står ved ovnen. Mikrobølger trænger ikke gennem metal. Men kassér ovne, der er defekte eller har fået skader.

Myte 7: Mikrobølgeovne var forbudt i Sovjet Unionen ind til 1989, fordi man anså mikrobølgeovne for at være sundhedsskadelige.

Myten afkræftes af den Russiske Ambassade i Danmark. Mikrobølgeovne har ikke været forbudt i Sovjet Unionen.

Læs mere om