5 gode råd til at undgå skader på havetrampolinen

Hvert år kommer mere end 8000 børn til skade på havetrampoliner i Danmark. Børneulykkesfonden, Forbrugerrådet og Sikkerhedsstyrelsen har lavet en række gode råd, som du kan følge for at gøre hoppeturen mere sikker.

Artiklen blev første gang udgivet i 2014. Artiklen er opdateret i 2020.

børn i trampolin

Du skal holde øje med, at du samler trampolinen korrekt efter forskrifterne, og vær især opmærksom på at fæstne benene ordentligt, og tjek samlingerne, hver gang trampolinen er blevet flyttet.

Børn under 6 år skal have en voksen med

Fra 2007 til 2009 er antallet af børneulykker på trampoliner steget med over 20 procent. Det skyldes den popularitet, som trampolinerne har fået - med rette. Det er et sjovt redskab, men Ulykkes Analyse Gruppen har lavet en nøjagtig registrering af de tilskadekomne, der behandles på Odense Universitets Hospital efter uheld på trampolinen. Registreringen viser, at især de små børn kommer alvorligt til skade på trampolinen. Sørg derfor altid for, at en voksen kan holde øje, når små børn bruger trampolinen.

Husk at tjekke trampolinen jævnligt

Trampoliner hører ind under reglerne i produktsikkerhedsloven, som stiller krav om, at produkter skal være sikre. Der må ikke være fare for personers sikkerhed eller sundhed. Derfor har du fra starten vished for, at din trampolin lever op til de gældende regler. Du skal dog stadig holde øje med, at du samler trampolinen korrekt efter forskrifterne, og vær især opmærksom på at fæstne benene ordentligt, og tjek samlingerne, hver gang trampolinen er blevet flyttet. Husk også vedligeholdelse og eftersyn af trampolinen, tjek jævnligt fjedre, kantpude, sikkerhedsnet osv.

Brug sikkerhedsnet

Til langt de fleste havetrampoliner kan man få et net, som man sætter rundt om. Når man hopper, kan man, hvis man lander for langt ude, slå sig på trampolinens kant eller fjedre eller endog falde ud over den. Med et net omkring trampolinen risikerer du ikke at falde ud og brække noget. Stil altid trampolinen på et så blødt underlag som muligt - for eksempel på græsplænen. Stiller du trampolinen på asfalt eller fliser, bør der lægges støddæmpende materiale omkring den. Stil den også, så de hoppende ikke kommer i karambolage med mure, træer og lignende.

Lav ikke farlige tricks

Saltomortale betyder i virkeligheden dødbringende koldbøtte. Helt så slemt går det dog sjældent, men man kan komme rigtig slemt til skade, hvis man slår kolbøtter eller laver andre sjove spring på trampolinen. Man risikerer at lande på hovedet eller nakken og slå sig gevaldigt. Sørg for, at børnene lærer de forsvarlige grundhop og holder sig fra farlige kolbøtter og lignende.

Hop altid kun én ad gangen

Når to hopper på samme tid, øger man risikoen for at komme til skade. Det kan foreksempel ske ved, at de to hopper ind i hinanden, eller hvis en vælter og den anden ikke kan stoppe sit hop, før han lander på den faldnes arm eller ben. Der er særlig stor risiko for skader, hvis der er stor vægtforskel på de hoppende.

Læs mere om