10 myter: Sandt og falsk om sundt hår

Er det vejrets skyld, at håret mister glansen? Taber man det, fordi man er stresset, og bliver det gråt, fordi man ryger?
Ole Nielsen, indehaver af Nielsen Hair Studio og tidligere faglærer på frisøruddannelsen i Esbjerg, guider her gennem 10 myter om sundt hår.

 »Håret vokser hurtigere, hvis det bliver klippet jævnligt«

Både ja og nej. Håret vokser med samme fart hele tiden. Men hvis man ikke klipper håret, vil det spalte i spidserne, og de vil knække af. Klipper man derimod en smule af spidserne hver tredje eller fjerde måned, vil håret være sundere og tykkere, når det vokser ud – og i længden også blive længere længere.

 »Du taber håret, hvis du er stresset«

Ja. Hårtab kan i høj grad være stress-relateret. Det samme gælder hårbundsproblemer generelt – såsom skæl, psoriasis og andre hudlidelser. Ofte ser jeg det i eksamenstiden hos unge mennesker, der ellers ikke døjer med skæl. Så der absolut en sammenhæng mellem hårets sundhed og stress.

»Det betyder noget for dit hår, hvad du spiser«

Ja. Det er især vigtigt at få B2-vitamin nok. B2-vitamin findes i større mængder i lever og nyrer, men også i mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk. Det kan næsten altid ses på håret, hvis man er på en skrap diæt. Det bliver livløst, og man fælder mere.

 »Vejret påvirker dit hår«

Både ja og nej. Stærk sol skader og udtørrer håret. Det kan sammenlignes med de skader håret får, når det bliver bleget i en frisørsalon. Ellers påvirker vejret ikke hårets sundhed, men det påvirker udseendet. Hvis man har lidt naturligt fald i håret, vil det krølle eller kruse lidt mere, når der er fugt i luften. Hvis luften er meget tør, vil især fint hår blive mere levende og elektrisk.

»Du får hurtigere gråt hår, hvis du ryger«

Nej – det er i hvert fald ikke bevist. Rygning er skidt for mange ting, men det er primært generne, der er afgørende for, om man bliver gråhåret. Jeg har arbejdet som frisør i 25 år og har kunder, som jeg har fulgt i alle årene. Jeg kan ikke spore, at der skulle være en tendens til, at rygerne blandt min kunder skulle blive tidligere gråhårede.

»Hovedbundsmassage kan gøre dit hår stærkere«

Ja. Hovedbundsmassage er især godt for at modvirke hårtab. Når man masserer hovedbunden, sætter man gang i blodcirkulationen. Det strammer de hårmuskler, der holder fast i håret. Af samme grund er det en god idé at slutte hårvasken af med at skylle håret i koldt vand. Det sætter også gang i blodcirkulationen.

»Du bør kun vaske hår hver tredje dag«

Ja. Man skal i hvert fald ikke vaske hår hver dag. Enhver kan se tydelig forskel på, om man vasker en trøje 100 gange, eller om man kun vasker den 30 gange. Det er lidt det samme med håret. Uanset hvad man bruger af shampoo, er der sulfater og andre ting i, der slider på håret og hovedbunden.

»Balsam kan reparere spaltede spidser«

Nej. En balsam bevirker, at håret bliver lettere at rede igennem. Den går ikke ind i håret og reparerer det. Men det er klart, at man ikke slider så meget på håret, når man bruger en balsam, så på den måde kan balsam i en vis udstrækning være med til at forebygge, at håret bliver slidt – men det kan ikke reparere ødelagte hårspidser.

»Hvis man sover med vådt hår, risikerer man at få svamp i hovedbunden«

Ja, risikoen er der. Det er aldrig en god idé at lægge sig til at sove med vådt hår, fordi fugten ikke kan komme væk. Derfor er det heller ikke smart at tage en hat eller en hue på fugtigt hår. I yderste tilfælde kan det udvikle sig til svamp. For nogle år siden brugte mange drenge en særlig hårvoks, der ikke var vandopløselig, og som derfor ophobede sig i hårbunden. Drengene fik især problemer med hårtab og svamp i hovedbunden, når de benyttede voksen i vådt hår, hvor fugten ikke kunne komme væk.

»Hvis du går meget med kasket, risikerer du lettere at blive skaldet«

Sandsynligvis ja. Jeg tror simpelthen ikke, at håret har godt af at være konstant lukket inde bag en kasket. Jeg kan sagtens forstille mig, at det kan udløse et hårtab. Hårbunden skal kunne ånde.