10 gode råd ved rejser med små børn i troperne

Jo længere man bevæger sig væk fra den civiliserede verden, desto mere skal forældrene være på dupperne over for små børn for at få en ukompliceret ferie. Her er nogle gode råd, som også er gavnlige for større søskende og forældre.

Det er altid godt at være forberedt, når man rejser, men særligt, når man har små børn med.

Sprit fingrene af

Børn går rundt og rører ved en masse ting, og de putter med garanti fingrene i næsen, øjnene eller munden. Derfor er det en god idé at være rundhåndet med håndspritten mange gange om dagen.

Spis fornuftigt

Undgå ukogt mad eller ikke nylavede retter som salater, pålæg, dressinger, upasteuriserede mælkeprodukter, skaldyr, buffetmad, rå grønsager, gadehandlermad eller frugt, I ikke selv har skrællet. Is kan være dejlige i varmen, men være forsigtig og spis kun ’sikker’ is af pasteuriserede råvarer, som ikke har været genindfrosset. Følg generelt det gamle råd: ’cook it, peel it or leave it’. Tilberedt mad skal være gennemkogt eller gennemstegt og skal spises lige efter, det er lavet.

Pas på solen

Solen står højt på himlen og har stor magt. Sørg for en høj solfaktor eller endnu bedre: dæk kroppen til med tøj, og køb eventuelt en neoprenbadedragt med indbygget solfaktor.

Husk at drikke vand

Børn kan ikke altid give udtryk for, at de er tørstige. Hold øje med børnenes urin. Hvis de tisser lige så meget, som de plejer, og urinen er lys, er alt i orden. Ammende kvinder skal drikke overraskende store mængder væske – op til syv-otte liter om dagen, for at amningen ikke skal gå i stå. Kroppen tager nemlig sin del først.

Husk vand fra flaske

Hvis skruelåget er forseglet og siger en kliklyd, når man åbner flasken, kan man være nogenlunde sikker på, at vandet er rent - ellers er det sandsynligvis fusk. Hvis man er af sted i længere tid og har en lille hurtigkoger og et køleskab, er det både sikrest og billigst at koge sit eget vand og stille det i køleskabet. Undgå isterninger på restauranter.

Pas på jorden

Lad ikke barnet kravle på jord og husk de lukkede sko - der kan nemlig gemme sig indvoldsorme i jorden. De trives i varm og fugtig jord i tropiske og subtropiske lande, men er sjældne i Danmark. Når larverne eller ormene er kommet ind i mennesker, kan de leve i årevis i fordøjelseskanalen.

Beskyt mod myg

Mange tropiske sygdomme som malaria, japansk hjernebetændelse, gul feber og denguefeber overføres med myggestik. Sørg derfor for at være godt beskyttet med en effektiv myggespray og at tildække kroppen med løsthængende bomuldstøj, når I er i områder med notorisk mange myg. Det gælder specielt efter solnedgang - malariamyggen stikker kun fra skumring til solopgang.

Undgå at bade i ferskvand

Pas på med at bade i ferskvand i subtroperne og troperne – specielt i Amerika, Afrika, Mellemøsten og Asien – dog ikke på det indiske subkontinent. Ferskvandet kan indeholde såkaldte blodikter, hvor larver selv efter kort tids badning kan trænge ind gennem huden. Larverne føres med blodet til blodkarrene omkring tarmen eller urinveje og kønsorganer, hvor de udvikler sig til en til to cm lange orme. I starten kan der opstå hævelser på arme, ben eller kroppen, og man kan få feber, der ligner malaria. Senere igen kan man få symptomer fra mave, tarm og lever eller problemer med urin- og kønsvejene.

Hold øje med swimmingpoolen

Lad være med at hoppe i poolen, hvis vandet er lidt grumset. Det er et tegn på, at vandet er fyldt med bakterier, og man risikerer at få bylder eller dårlig mave. Hvis man derimod tydeligt kan se fliseaftegninger på bunden, er vandet formentligt rent.

Rens sår og rifter grundigt

Hvis der kommer en rift eller er blevet kløet så meget på et myggestik, at det bløder, er det en god idé at desinficere med sårrens eller klorhexidin. Bakterierne har det godt i varmen, og i troperne er der mange af dem.

Kilde: Jørgen Kurtzhals, professor ved Udlandsvaccinationen

Se, hvad vi ellers skriver om: #sygdom, #vand, #børn, #bakterier, #myg, #rejse, #ferie, #vaccination, #familie og #sol